Nieuws

Sluizen en bruggen Lorentzcomplex niet bediend

16:43

Afsluitdijk Kornwerderzand

Rijkswaterstaat werkt van zaterdag 13 november tot en met woensdag 24 november 2021 aan de Lorentzsluizen in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. Tijdens de werkzaamheden worden de sluizen en bruggen niet bediend. Daarom moet vaarwegverkeer omvaren via de Stevinsluizen.

Werkzaamheden

Al eerder dit jaar werd er gewerkt aan de sluis. Nu begint Rijkswaterstaat aan het terugdringen van de storingsgevoeligheid van de bruggen en de sluis. Er komen nieuwe sensoren, nieuwe camera’s en een vernieuwde bedieningssoftware. De camera’s zorgen ervoor dat de bedienaar een beter zicht heeft op het schutten in de sluis.

Hinder voor scheepsvaart

De scheepvaart moet daarom rekening houden met een volledige stremming van de Lorentzsluizen. Deze zal duren van zaterdag 13 november 06.00 uur tot 24 november 22.00 uur. Met uitzondering van donderdag 18 en vrijdag 19 november. Deze twee dagen zijn ingepland om eventuele resterende werkzaamheden af te ronden.

De bruggen bewegen niet en er wordt niet geschut. Scheepsvaartverkeer kan omvaren via het Stevincomplex.

Bouw keersluis Waddenzeezijde Afsluitdijk

Ook de bouw van de keersluis aan de Waddenzeezijde van de bruggen van Kornwerderzand staat op de planning. Deze werkzaamheden vinden plaats van maandag 1 november tot en met 6 maart 2022. Gedurende deze periode is de westelijke doorvaartopening onder de bruggen van Kornwerderzand afgesloten. Alle scheepvaart kan door de oostelijke doorvaartopening passeren. Maar dat kan niet met beide richtingen tegelijk. Vaarweggebruikers moeten daarom rekening houden met een extra wachttijd van tussen de 0 en 15 minuten. Deze werkzaamheden vinden plaats buiten het recreatieseizoen. Volgens Rijkswaterstaat is dat om hinder voor wegverkeer en scheepsvaart zo beperkt mogelijk te houden.

Project Afsluitdijk

Tot slot wordt de Afsluitdijk de komende jaren versterkt. Vorig jaar is daar al een half jaar extra voor uitgetrokken. Het is nodig om ons land in de toekomst te beschermen tegen overstromingen. Kijk voor meer informatie op www.deafsluitdijk.nl.

Bron en foto: Rijkswaterstaat

Tags: , , Last modified: 2 november 2021
Sluiten