Actueel, Nieuws

Oplettende brug- en sluiswachters voorkomen ongelukken

07:30

Rijkswaterstaat heeft maatregelen getroffen bij de sluizen en beweegbare bruggen bij Kornwerderzand en Den Oever. Er zijn onder andere extra brug- en sluiswachters ingezet. Reden hiervoor is dat dat de veiligheidsfuncties in de machines niet betrouwbaar zijn, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

In de avonden en nachten van 18 tot en met 20 februari waren de bruggen gestremd vanwege veiligheidstesten. Het wegverkeer moest omrijden en schepen konden niet door de sluis bij Kornwerderzand. Op 25 en 26 februari is de sluis bij Den Oever afgesloten, maar dan kan de scheepvaart juist wél weer door de sluis bij Kornwerderzand. Het verkeer zal worden omgeleid waardoor en op zo’n uur extra reistijd moet worden gerekend. De afsluiting is tussen 22.00 uur en 05.00 uur van kracht.

Waar zit het probleem?

De stremming is noodzakelijk om de veiligheidssystemen van de draaibruggen in de Afsluitdijk te testen. Rijkswaterstaat wil op deze manier ontdekken waar precies het probleem zit. RWS weet dat er problemen zijn, maar niet waardoor deze ontstaan. Uit de informatie die ze verkrijgen, kunnen ze kijken wat er moet worden aangepast in het systeem.

De sluis bij Den Oever. (c) Wikimedia Commons, H.P.Burger – CC BY-SA 3.0

Tóch nog een stukje open

De bediening- en besturingsinstallaties van de sluizen en bruggen bij de Afsluitdijk zijn in 2016 vervangen. Vorig jaar kwam uit onderzoek van Rijkswaterstaat een groot aantal tekortkomingen naar voren in die installaties. De gebreken zitten zowel in de software als in de technische factoren. Zo geeft de bedienmonitor bijvoorbeeld aan dat de brug nog een stukje openstaat, terwijl het camerabeeld laat zien dat deze al gesloten is. Door alerte personen werd dit op tijd opgemerkt.

Naast dat er extra brug- en sluiswachters worden ingezet om de veiligheid te waarborgen, zijn er ook meerdere camera’s geplaatst. Het zal nog anderhalf tot twee jaar duren voordat alle problemen zijn verholpen. Komend voorjaar zal de weg en/of vaarweg vijf tot zeven nachten gestremd zijn vanwege herstelwerkzaamheden.

Omslagfoto: Wikimedia Commons, MD van Leeuwen, CC BY-SA 3.0

Tags: , , Last modified: 21 februari 2019
Sluiten