Nieuws, Wedstrijden

Sec Hayai wint Globe40!

Een topprestatie van de Nederlandse crew

10:02

sec hayai wint globe40

Ysbrand Endt en Frans Budel hebben met hun boot Sec Hayai de Globe40 gewonnen! Gisteravond kwamen ze als tweede binnen in Lorient, na in bijna negen maanden de hele wereld rondgevaren te zijn. Daarmee eindigen ze op een eerste plaats overall. Na leg zeven stond Sec Hayai met 29 punten eerste in het klassement, gevolgd door team Amhas met 33 punten. De laatste leg was dus naast een spannende oceaanoversteek in de winter ook allesbepalend voor de winst van de race om de wereld.

Sec Hayai wint Globe40
Foto: Jean-Marie Liot / Globe40

Laatste loodjes naar Lorient

De trip van Grenada naar Lorient was nog een spannende; een Atlantische oversteek in de winter is niet niks. Toen we Ysbrand spraken vanuit Brazilië, blikte hij al vooruit op deze laatste leg: “We weten ook dat we nog heel hard moeten werken voordat we in Frankrijk zijn, want we gaan nog een oceaan oversteken in de winter. Dat is natuurlijk niet het meest veilige en zeker niet het meest makkelijke moment.” Sec Hayai volbracht de laatste leg uiteindelijke in twintig dagen. Ze kregen vlagen tot 54 knopen over zich heen en golven van zeven meter, maar de boot en bemanning hielden zich kranig.

Storm op de valreep

Frans en Ysbrand meldden in een update op dag 15 nog dat ze een omweg van zo’n tien uur namen om golven tot tien meter in de golf van Biskaje te omzeilen. GryphonSolo2 kreeg wel de volle laag van de depressie over zich heen: golven van negen meter en tot zestig knopen wind. Ondanks driedubbel gereefd grootzeil, vertelt Joe Harris dat ze angstige momenten beleefd hebben en vreesden voor platslaan en omrollen. Ze dachten zelfs aan “life rafts, EPIRBs and rescues.” Gelukkig nam de wind weer langzaam af en kwamen de zeilers ongeschonden door de storm.

Allesbeslissende laatste leg

Hoewel Sec Hayai bij vertrek uit Grenada eerste stond in het klassement, was de winst nog niet zeker. De organisatie van de Globe40 schreef in een persbericht bij de start van de laatste leg over het Nederlandse team: “Erg goed voorbereid, altijd klaar om alles te geven en erg stabiel [aan het varen]; Sec Hayai heeft alles in huis om de race op het hoogtepunt af te ronden, ondanks hun oudste boot van de vloot.” Door het kleine verschil in punten met de tweede in het klassement, moest het team een eerste of tweede plaats behalen om de winst veilig te stellen. In het geval van gelijke punten zou volgens de regels het team met de meeste overwinningen de race winnen. En team Amhas had twee keer de eerste plaats behaald, Sec Hayai maar één keer…

Sec Hayai wint Globe40
Foto: Jean-Marie Liot / Globe40

Sec Hayai wint Globe40!

Vanaf de start in Grenada was het een spannende race tussen de koplopers. De eerste week lagen de boten om en om eerste en waren de voorsprongen miniem. Na dag acht op de oceaan loopt Amhas echter steeds verder bij Sec Hayai vandaan. Na twaalf dagen begint heelhuids als tweede finishen (en de Globe40 winnen!) voor Frans en Ysbrand belangrijker te worden dan de laatste leg als eerste eindigen. Op dag 16 meldden de zeilers dat ze “mentaal toe zijn aan rust en de boot ook. De zeilen beginnen slecht te worden na dik 33.000 mijl…” Maar boot en bemanning haalden de finish, en hoe! Van de zeven oorspronkelijke deelnemers volbrachten maar vier boten de internationale race rond de wereld. Sec Hayai wint met deze prachtige prestatie de allereerste editie van de Globe40.  Een overwinning om als heel zeilend Nederland bijzonder trots op te zijn.

Sec Hayai wint Globe40
Foto: Jean-Marie Liot / Globe40

Omslagfoto: Jean-Marie Liot / Globe40

Tags: , Last modified: 16 maart 2023
Sluiten