Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Schoolzeilen in Friesland

08:24

Kinderen enthousiasmeren voor watersport lijkt een trend te zijn. Delta Lloyd richt zich met de Optimist on Tour-campagne op de jeugd en ook zeilscholen richten zich naast de zeilkampen op de jeugd die nog nooit heeft gezeild. De Openbare School in Akkrum en de nabijgelegen zeilschool Pean hebben de handen ineen geslagen om de Friese jeugd kennis te laten maken met zeilen. Afgelopen weken zijn de leerlingen van de groepen 6 onder schooltijd drie dagdelen aan het zeilen geweest.

Zeilschool Pean, schoolzeilen

Korte lijntjes 

De manier om dit te bereiken was veel eenvoudiger dan gedacht. Zeilschooleigenaar Meijer van zeilschool Pean: “We hebben eerst de moeilijke weg bewandeld. Er lagen contacten bij de provincie maar die verwezen ons naar het Watersportverbond. Het Verbond stuurde ons naar de gemeente en die stuurde ons weer naar de provincie.” Het doel is om kinderen met zeilen te laten kennismaken en niet om de ambtelijke molen te laten draaien. Daarom maken de school en de zeilschool de lijnen kort. Beide partijen zijn enthousiast en nu hebben circa 50 kinderen zeilles gehad.

Veroudering in de zeilsport

De watersport verouderd en bij Pean zijn ze ervan overtuigd de toekomst van de branche staat of valt met de instroom van jeugd. “Zeilen is een exclusieve sport aan het worden. Dat was niet altijd zo. In Friesland waren de skûtsjeschippers de vrachtwagenchauffeurs van vroeger. Gewoon zo snel als je kunt met een schip vol aardappels naar de stad toe zeilen. Zeilen was de gewoonste zaak van de wereld”, aldus Christophe Meijer van Zeilschool Pean. De Friese zeilschool heeft met het schoolzeilen een groep bereikt die anders nooit zeilt.

Last modified: 18 juni 2014
Sluiten