Onlangs werd ik uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking na afloop van een groot zeilevenement. Niet alleen mocht ik met een versnapering in de hand met de deelnemers terugblikken op een enerverende wedstrijd, samen met een lokale bestuurder werd ik op het podium verwacht om een aantal prijzen te overhandigen en de winnaars geluk te wensen.
Toen iemand van het organisatiecomité de naam van een van de winnende teams bekendmaakte, bleef het stil op het podium. Blijkbaar vonden die deelnemers het niet nodig naar de bekendmaking van de uitslagen en de overhandiging van de prijzen te komen. Ook andere prijswinnaars schitterden door afwezigheid.
Dergelijk gedrag stoort mij. Het was mij al vaker opgevallen dat het niet voor alle deelnemers aan een zeilwedstrijd usance is ook aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking. Ik vind dat een minachting voor de vele vrijwilligers die geheel belangeloos druk in de weer zijn om een vlekkeloos evenement neer te zetten.
Zeilwedstrijden, groot en klein, kunnen alleen worden georganiseerd dankzij de inzet van vrijwilligers. Mensen die zelf hun boot in de box of op de kant laten liggen voor het plezier van anderen. Zij nemen verantwoordelijkheid, steken hun nek uit en getroosten zich veel moeite om alles in goede banen te leiden. Is het dan teveel gevraagd om, al is het maar uit waardering voor de inspanningen van deze mensen, naar de prijsuitreiking te komen?
Al eerder heb ik mij hier druk om gemaakt, maar het viel mij destijds op dat er nauwelijks reacties uit de zeilerswereld kwamen. Eentje sprong toen wel in het oog. Ik zal ‘m u niet onthouden. “Ik heb al zoveel van die bekers en andere handel gekregen, daar zit ik echt niet meer op te wachten”, luidde het argument. Tsja, denk ik dan.
Laten we vanaf nu afspreken dat we de organisatoren van een zeilevenement niet meer in de kou laten staan. Dus, wie op de wedstrijdbanen te vinden is, verschijnt ook bij de prijsuitreiking. En standaard een warm applaus voor iedereen die er tijd en energie in steekt om zijn medezeilers te plezieren.
Cees van Dijk, hoofdredacteur
Last modified: 24 juli 2014
Mooi gesproken, hear hear, in dat kader zou het ook zeer wenselijk zijn dat klasseverenigingen ook mensen aanbieden bij organiserende commitees; er is een schrijnend tekort aan het -ervaren- mensen die strakke banen uit kunnen leggen, een startprocedure goed kunnen uitvoeren en veilig rescue werk kunenn doen bij zwaar weer; dat is iets anders dan met een rib hard kunnen varen- Blijft dit achterwegen dan ben ik bang dat we nu de laatste wedstrijdjaren in de zeilsport meemaken……en dat mag niet gebeurenwant daar is het een veel te mooie sport voor
Zeer eens met de strekking van dit betoog.
Er is ook een andere kant. Het einde van een evenement betekent voor de teams opruimen, boot terugrijden of varen en een late zondagavond. Te vaak is de prijsuitreiking op een moment dat de deelnemers effectief al weg moeten zijn om enigzins bijtijds hun rommel opgeruimd te hebben.
Als de laatste deelnemer in de haven is kan direct uigereikt worden, tenzij er nog een protest loopt dat het podium kan beinvloeden. Direct, bij voorkeur op de stijger.