Nieuws

Schade voor Around Alone zeilers

Kommer en kwel in de Zuidelijk Oceaan. Ellen MacArthur verspeelde haar mast. Ook Around Alone-zeiler Bernard Stamm is niet zonder zorgen. Hij meldde per fax - z'n telefoon werkt niet - dat hij schade aan z'n kiel heeft.

11:41

De Zwitserse solzeiler rondde gisteren Kaap Hoorn, 14,5 dagen na de start uit Nieuw-Zeeland. Zijn boot, Bobst Group Armor Lux, surfte zwaar gereefd met 21 knopen snelheid in ruim 50 knoop wind en een zware zee. Toen zijn boot van een golf af donderde, hoorde Stamm een krakend geluid. Hij liet razendsnel alles vieren en voorkwam naar eigen zeggen daarmee zwaardere schade. Het bovenste gedeelde van zijn kantelkiel is gescheurd. Stamm heeft de zaak gespalkt, maar heeft nu noodgedwongen gas terug moeten nemen.

De wind is inmiddels afgenomen tot een 10 knoop en Stamm is nog steeds in de race. Punt is echter dat de noodreparatie waarschijnlijk niet stand houdt gedurende de resterende 3000 mijl naar Salvador. De 4,5 meter lange kiel heeft 3,5 ton lood in de bulb. Stamms walploeg is standby voor verdere reparaties. Hulp van buitenaf levert evenwel een straf van 48 uur op.

Directe belager van Stamm is de Fransman Thierry Dubois, die op 160 mijl op de tweede plaats ligt. In het klassement heeft Dubois maar drie punten achterstand.

Problemen zijn er ook voor Around Alone-zeilers Graham -‘broer van Grant’- Dalton uit Nieuw-Zeeland (Hexagon) en Bruce Schwab uit Amerika (Ocean Planet/). Beide zeilers hebben een gebroken giek en hopen onder noodtuig Kaap Hoorn of de Falklands te bereiken voor reparaties.

Last modified: 24 februari 2003
Sluiten