Nieuws

Schade aan kiel in Velux 5 Oceans

Op vijfhonderd mijl van de finish brak Zbigniew 'Gutek' Gutkowski vannacht één van de cylinders van zijn kantelkiel. De Poolse deelnemer aan de Velux 5 Oceans kampt al sinds Kaap Hoorn met kielproblemen

13:48

"Ik hoorde een hele harde knal en dacht eerst dat het mijn mast was," rapporteert de Pool vanaf zijn Eco 60 Operon Racing. "De condities zijn zwaar en ik ben bang geweest. Over twaalf uur verandert de wind en wordt het nog veel zwaarder, ik moet dus wel doorgaan." Gutek wist een noodreparatie uit te voeren met een reserve helmstok en spectra lijnen. "Ik denk dat de reparatie het wel houdt tot de finish. Ik zeil nu langzamer omdat ik de kiel niet meer kan bewegen. Ik blijf van het hydraulische systeem af, ik wil de situatie niet verergeren. Je verwacht gewoon niet dat dit breekt. Onvoorstelbaar dat het toch gebeurde."

Het kielsysteem brak tijdens een spannende strijd waarin Gutek op dit moment de derde plaats inneemt. De Amerikaan Brad van Liew ligt op kop met de Britse Chris ‘CSM’ Stanmore-Major op tachtig mijl achter hem. Gutek volgt op 130 mijl afstand; hij ligt 77 mijl voor op de Canadees Derek Hatfield die momenteel de vierde positie inneemt. Hatfield moet de Poolse schipper nu met minstens één plaats verslaan willen beide kans maken op de tweede plaats.

Het was juist deze spanning die Gutek motiveerde om door te gaan: "Ik stond op het punt om in het reddingsvlot te stappen. Toen ik nadacht over hoe ik het probleem misschien toch nog kon oplossen begon ik als vanzelf na te denken over hoe ik kon winnen van Chris en Brad. Waarschijnlijk is er iets niet helemaal in orde in mijn hoofd," besluit hij zijn rapport, "als ik op zo’n gevaarlijk moment alleen maar aan racen kan denken."

Foto: Zbigniew Gutkowski

(Marti Langenkamp)

Last modified: 27 mei 2011
Sluiten