Nieuws

America’s Cupper crasht: geen gewonden

16:37

De halve finales in de America’s Cup zorgen voor spannende momenten. Het meest besproken moment is het omslaan van de Nieuw-Zeelandse boot van Emirates Team New Zealand tijdens de pre-start van de tweede dagrace. Vlak voor de wedstrijd tegen Ben Ainslie’s Team Landrover Bar accelereerde de catamaran, kwam veel te hoog op de foils te staan en dook in volle vaart met de neus in het water. De schade bleek te overzien en het team verschijnt op vrijdag 9 juni, na twee dagen uitstel, in principe gewoon weer aan de start.

Foto Ricardo Pinto

De crash
Drie bemanningsleden bleven tijdens het kapseizen in de cockpit van de boot hangen en drie vielen in het water. “Het eerste waar je aan denkt na zo’n crash is of je bemanning ongedeerd is,” vertelde schipper Peter Burling tijdens de persconferentie. “Gelukkig zag ik iedereen snel boven water komen. Op wat schrammen en blauwe plekken na, bleek iedereen ok.” De catamaran daarentegen heeft flinke schade opgelopen en werd dan ook zo snel mogelijk uit het water gehaald.

De schade
Eenmaal uit het water werd de schade opgemaakt door het walteam. De romp bleek geen structurele schade te hebben opgelopen; wel was de kuip gescheurd tijdens de duik in het water. Het vleugelzeil heeft de grootste schade opgelopen, omdat de boot erop rustte nadat hij kapseisde. Het team heeft een reservevleugel, maar deze hadden ze aan het begin van de dag dus al op de boot gezet wegens schade aan het origineel. Het walteam concentreert zich nu op het repareren van het reservezeil, aangezien deze het minste schade heeft.

Foto Ricardo Pinto

Uitstel
De boten en teams worden in zware omstandigheden flink op de proef gesteld. Dat de races voor de derde en vierde dag werden uitgesteld wegens te harde wind, is dan ook een verstandig besluit van de wedstrijdleiding. Hoewel Ben Ainslie klaar was om ook op dag 3 de strijd aan te gaan met Emirates Team New Zealand. “Ik twijfel er niet aan dat de Nieuw-Zeelanders aan de start zouden zijn verschenen. Zij hebben een sterk walteam dankzij vele jaren ervaring in de America’s Cup. Maar ik weet dat Iain Murray (wedstrijdleider red.) de veiligheid van alle teams vooropstelt en niet gaat varen als het niet veilig genoeg lijkt. De tweede dag was voor iedereen een beproeving; wij hadden nooit eerder met zoveel wind op deze boot gevaren, dus we konden gelijk ook veel leren.”

Het team heeft zichzelf in de vingers gesneden met deze agressieve start. Ze moeten weten dat ze de boot op deze koers niet op de andere foil kunnen zetten. Het was gewoon een roekeloze actie

Kritische geluiden
Bij de teams en de organisatie heerst voornamelijk opluchting dat de crash geen verwondingen tot gevolg had, maar er komen ook kritische geluiden boven tafel. America’s Cup-commentator Peter Lester vindt het onverantwoord dat de boten het water opgingen bij zulke omstandigheden. “De organisatie komt er goed vanaf: er hadden gewonden kunnen vallen in die crash. Murray had de race volgens mij helemaal niet mogen starten gezien de windsnelheid. Als deze in de periode van 8 minuten tot 5 minuten voor de start boven de 24 knopen uitkomt, moet de wedstrijdleider de race uitstellen. De veiligheid van alle teams is in gevaar gebracht.”

Ook op het Nieuw-Zeelandse team komt commentaar. Ontwerper Hugh Welbourn, gespecialiseerd in foils op monohulls, beschrijft het handelen van Burlings teams als ‘roekeloos’. “Het team heeft zichzelf in de vingers gesneden met deze agressieve start. Ze moeten weten dat ze de boot op deze koers niet op de andere foil kunnen zetten. Het was gewoon een roekeloze actie.”

Burling geeft toe dat het team de boot niet helemaal onder controle had voor de crash: “We maakten een fout en gingen heel hoog op de foils. Het was volledig onze fout. Als stuurman voel je je ontzettend verantwoordelijk, dus je bent blij dat iedereen ongedeerd is en slechts wat blauwe plekken heeft opgelopen.”

Schema vrijdag 9 juni
Zowel woensdag als donderdag is er niet gevaren vanwege te veel wind. Het schema voor vrijdag 9 juni, voor de Halve Finales:

Race 5
– Nieuw-Zeeland vs Groot-Brittannië
– Zweden vs Japan

Race 6
– Groot-Brittannië vs Nieuw-Zeeland
– Japan vs Zweden

Race 7
– Groot-Brittannië vs Nieuw-Zeeland
– Japan vs Zweden

Tags: , , Last modified: 13 juni 2017
Sluiten