Nieuws

Run op tweedehands zeilboten

12:44

Uit de markt horen we dat er veel vraag is naar gebruikte zeilboten in het lagere segment. Van open boten, tot boten rond de 40/50 duizend euro. Komende zomer worden er minder vakantievierende buitenlanders (voornamelijk Belgen en Duitsers) verwacht; voornamelijk Nederlanders vieren vakantie in Nederland. En waar kun je beter vakantie vieren dan op het water? Zeker met de nieuwe anderhalvemeter-maatschappij die waarschijnlijk nog lange tijd het ‘nieuwe normaal’ zal zijn. Veel mensen investeren in een eigen boot, ze kopen er één of knappen hun eigen boot op.

Geert Dijks (directeur van Hiswa-Recron) noemde het in het programma Jinek heel mooi de dertigmeter-maatschappij. “Op het water rekenen we vaak met drie scheepslengtes, dus afstand bewaren op het water gaat zeker lukken. Nederland bestaat 20 procent uit water, Nederlanders gingen al graag in eigen land op vakantie en we hebben in totaal 1200 jachthavens in Nederland. Genoeg om de Nederlandse watersporter deze zomer in eigen land te vermaken.”

Veel verkoop

We spraken Geert Wijma van Jachtwerf Heeg over de nieuwbouw, verkoop en winterstalling. “De nieuwbouw loopt goed. We hebben goede orders en we zijn zeker tot de zomer vol bezet. We zijn gelukkig een lokaal bedrijf en doen de volledige productie zelf. Daardoor zijn we niet afhankelijk van het buitenland en dat is nu wel extra fijn. We zijn ook twee Winner 9’s aan het bouwen voor Nordic Yachting in Duitsland. Er zijn al twee casco’s verkocht, en als dat doorzet gaan we hier de productie opstarten en willen we ze vanuit Nederland ook gaan verkopen. Al met al heb ik de laatste maanden geen seconde stil gezeten. Zo lang al onze mensen gezond blijven kunnen we volle bak doorwerken.”

Vijftig jaar Randmeer“Qua verkoop is het wat lastiger om mensen op de werf te ontvangen en proefvaarten te doen, maar we krijgen nog steeds aanvragen en we hebben er vertrouwen in dat dat door blijft lopen. Ik voorzie trouwens dat we het ook na deze crisis drukker zullen krijgen. We roepen al jaren dat de vliegtickets veel te goedkoop zijn, en dat het niet zo kan doorgaan met spotgoedkope vakanties naar bijvoorbeeld Bali. Dat zien we nu bevestigd worden en mensen zullen weer meer in eigen land vakantie gaan vieren en met kleine bootjes gaan zeilen. De vraag naar gebruikte open boten zoals Randmeren is de laatste weken enorm toegenomen. Ik heb bijna elke dag een boot verkocht de laatste weken, dat is veel meer dan normaal. Daarnaast hebben we 250 boten in winterstalling. Daarvan zijn er momenteel al meer het water in gegaan dan afgelopen jaar. Veel mensen zijn al op hun boot bezig. Dat kan ook als je een eigen plek hebt langs het water. Die planning loopt zo’n drie weken voor op andere jaren.”

Nederlandse klanten

Marina Wemeldinge (c) Brytta/iStock

Ook Lars Piscaer van For Sail Yachtbrokers hoort veel Nederlands op de haven. “Waar we normaal veel jachten aan klanten in het buitenland verkopen, krijgen we nu extra veel informatie aanvragen en bezichtigingen van Nederlanders. Wellicht is het zo dat mensen die zich al een boot konden veroorloven maar geen tijd hadden nu wel die tijd hebben om serieus te gaan kijken. De bezichtigingen kunnen goed volgens de RIVM-richtlijnen plaatsvinden, uitsluitend op afspraak en de makelaar blijft in de kuip. Er mogen maximaal drie mensen aan boord.”

Markt loopt door

Bouke Thijsseling van Schepenkring Lelystad heeft het afgelopen weekend erg druk gehad. “Net zo druk als in een normaal voorjaarsweekend. Ik weet niet of dat echt nieuwe zeilers waren, dat valt denk ik wel mee. Dat komt ook omdat wij niet in het goedkoopste segment zitten met ons aanbod. We waren bang dat de hele markt op zijn gat zou vallen maar dat is zeker niet gebeurd. In de haven is het wel iets rustiger dan normaal. De meeste Duitse boten staan nog op de kant. Nederlanders komen vooral voor een dagje.”

De crisis

(c) ANP – Erik van ‘t Woud

Geert Wijma merkt wel dat er iets serieus aan de hand is. “Mensen gaan echt nadenken waar we met zijn allen mee bezig zijn geweest op het vlak van milieu, klimaat en duurzaamheid. Zeilen is wat dat betreft natuurlijk erg interessant, én leuk! En dan kom je er al gauw op uit dat het helemaal zo gek nog niet is om met je familie en vrienden lekker op een bootje te zitten.” Hij kijkt met vertrouwen naar het aankomende zomerseizoen. “De verhuur ligt nu nog stil, maar ik verwacht dat die wel weer gaat aantrekken. Als de horeca weer open kan en iedereen lokaal op vakantie gaat wordt het hier in Friesland reuze gezellig. De watersport heeft ook echt iets te bieden.”

Keuringen

(c) Standaard keuring, foto via Hiswa

Expertisebureau Tom van den Heuvel uit Lelystad heeft het niet perse drukker dan voorgaande jaren. Maar keurt momenteel wel meer voor nieuwe Nederlandse eigenaren die een boot hebben gekocht. “Het zijn vooral de (motor)boten onder de 50.000 euro die ik momenteel keur. Mensen die hun spaargeld investeren in een boot op het water.”

Klussen

Tenslotte merken veel eigenaren van watersportwinkels dat er momenteel veel geklust wordt. En niet alleen maar de gangbare voorjaarsklussen, maar ook aan klussen die anders bleven liggen. Booteigenaren die nu voldoende tijd vrij kunnen maken om hier aan te beginnen. Er wordt veel advies gevraagd (voornamelijk via telefoon en e-mail) en volop artikelen in het onderhoudssegment verkocht. Daarnaast worden oude jollen van stal gehaald, om met een paar nieuwe harpjes en lijntjes het water weer op te gaan.

Tags: Last modified: 19 april 2021
Sluiten