Promo

‘Ik wil verbinden’

Yachtbroker Pim van Putten geeft échte aandacht aan zowel de verkoper als de koper

11:30

Pim van Putten startte in 2018 zijn eigen HISWA-erkende jachtmakelaardij op de Compagnieshaven in Enkhuizen. Alles staat bij hem in het teken van watersport, verkoop,
service en dienstverlening. Eerst vanuit de watersportwinkel en nu als bemiddelaar tussen kopers en verkopers van schepen. Wat onderscheidt Pim van Putten van zijn collega’s?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

 

Als baby namen zijn ouders hem al mee aan boord voor tochten over de Noordzee naar Engeland. Alle weekenden en zomervakanties zeilden Pim en zijn broer mee op de Jeanneau Sun Magic 44, tot ze op hun 10de een kajuit-racer (Elvström 717) kregen waarmee ze succesvol vele wedstrijden wonnen. Vanaf zijn 12de voer hij al zelfstandig rond met het ouderlijk jacht op het Grevelingenmeer.

Van verkoper tot verbinder

Pim: “Ik ben gestart als verkoper in een watersportwinkel. Door goed te luisteren naar de wensen van klanten kon ik hen de kleding en bootuitrusting adviseren die bij hen paste. Dat waren echt niet altijd de duurste spullen uit ons assortiment, maar het leverde wel de meest tevreden klanten op. Na 8 jaar werken in de retail kon ik in 2013 de overstap maken naar mijn droombranche, de jachtmakelaardij.

Hiervoor verhuisde ik naar de andere kant van het land. Ik heb de kunst afgekeken bij
verschillende makelaardijen voor ik in 2018 Connect Yachtbrokers begon. Connect, omdat ik wil verbinden. Dat betekent échte aandacht geven aan zowel de koper als de verkoper. Natuurlijk wil ik schepen verkopen, want daarmee verdien ik mijn brood. Toch gaat het me in eerste instantie niet om de deal. De koper moet een schip kopen dat bij zijn wensen past en de verkoper verdient een eerlijke prijs voor zijn boot. Ik doe dit voor de lange termijn en daarop ligt ook mijn focus.”

Wereldwijd

“Ons kantoor zit in Enkhuizen op de Compagnieshaven, direct aan het IJsselmeer en het Krabbersgat. Deze jachthaven trekt jaarlijks zo’n 17.000 passanten en dankzij het vernieuwde restaurant De Mastenbar onder ons kantoor, zijn we goed zichtbaar. Op de haven beschikken wij over alle faciliteiten, zoals een watersportwinkel, zeilmaker, jachtservice en kraanmogelijkheden. Een koper kan zijn potentiële ‘nieuwe’ jacht dus eenvoudig in en uit het water bekijken. Connect Yachtbrokers bemiddelt in allerlei soorten schepen, zowel motorjachten als zeiljachten. Als zeiler ligt mijn expertise voornamelijk bij zeilschepen. Wij bemiddelen vanaf een waarde van ongeveer 30.000 euro. Het ene moment sta ik aan boord van zo’n zeiljacht, het andere op een motorjacht van tientallen miljoenen. Juist deze afwisseling maakt dat elke dag anders is en dat maakt mijn werk mede zo leuk.

We bemiddelen niet alleen in Nederland en niet alleen voor Nederlandse kopers en verkopers. We verkopen schepen aan watersporters over de gehele wereld. We ervaren dat kopers vaak goed geïnformeerd zijn. Vaak ook doordat ze vroeger met hun ouders hebben gezeild en nu toch zelf een schip willen bezitten, of omdat de kinderen groter zijn of op eigen benen staan.

In 2018 maakten nog weinig jachtmakelaars gebruik van dronebeelden en 360°-fotografie. Bij het aanprijzen van nieuwe schepen gebeurde dit wel, maar toen ik daar in de markt van gebruikte schepen mee begon, was dit een noviteit. Deze vernieuwende manier van presenteren heeft ons juist door de beperkingen van covid-19 veel voordeel opgeleverd. We hebben daardoor dit jaar elf schepen ongezien verkocht.

We hebben inmiddels ook veel kennis vergaard over de motorjachten, wat tot uiting komt in het exclusieve dealerschap sinds juni vorig jaar van Gulf Craft met motorjachten van 38 tot 175 voet.”

Tevreden klanten

“Ik doe dit voor de lange termijn en wil daarom dat kopers en verkopers zich beiden goed bediend voelen. De verkoper krijgt een soepele afwikkeling en goede verkoopprijs voor zijn boot, de koper helpen we na de koop met aanpassing van diverse zaken aan boord, eventueel een nieuwe ligplaats of met het transport van zijn nieuwe aanwinst. Het is mijn eigen bedrijf en ik ben ook gewoon in de avonduren bereikbaar en als het nodig is kunnen kopers op zondag een schip bezichtigen.

Ongeacht de locatie: wij gaan altijd mee met een bezichtiging. We lopen samen met de kopers naar het schip en ondertussen leer je ontzettend veel over waarin ze nu varen, waar ze naar op zoek zijn en wat het gewenste vaargebied is. Dan komt het wel eens voor dat een ander schip waar ze zelf niet aan gedacht hebben, veel beter bij hen blijkt te passen.”

Of Pim van Putten het goed doet? Dat is niet aan hem om daar iets over te zeggen. “Het verschil tussen contract en contact is slechts één letter. Met de R van relatie wil ik me onderscheiden. Wanneer mensen voor een volgende koop of verkoop bij mij terugkomen, weet ik zeker dat ik het goed doe.”

Bezoek de website van Connect Yachtbrokers voor meer informatie.

 

Tags: , Last modified: 8 december 2022
Sluiten