Nieuws

Route en data van The Ocean Race bekend

Nu met monsteretappe van 13.000 mijl

19:02

Over iets meer dan een jaar gaat het van start: The Ocean Race 2022-2023. De organisatie heeft de route en data bekendgemaakt. Het opvallendste? Met 12.750 zeemijl wordt er in deze editie de langste etappe ooit gevaren.

Op 15 januari 2023 zullen de schepen vertrekken vanuit Alicante met 32.000 zeemijl voor de boeg. Van Alicante racet de vloot naar Cabo Verde. Dit is de eerste keer dat er een stop bij deze Afrikaanse eilandgroep plaatsvindt. Op 25 januari varen ze door naar Kaapstad, waar de schepen het water uit worden gehaald voor onderhoud. 

Langste afstand ooit

Vervolgens wordt er een record in de langste afstand verbroken. De boten zullen 12.750 zeemijl varen naar Itajaí, Brazilië. In de vijftig jaar dat The Ocean Race bestaat, is er nog nooit zo’n omvangrijke etappe gevaren. In deze etappe varen ze langs Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn zonder te stoppen. Antarctica blijft aan hun stuurboordzijde. 

In Itajaí worden de schepen weer het water uit gehaald, en na een langere stop zullen ze verder varen naar Newport, Rhode Island, in oosten van de Verenigde Staten. Dan steken ze de Atlantische Oceaan over naar Aarhus in Denemarken en is er een Fly-By in Kiel. De vorige keer dat The Ocean Race in Duitsland kwam was in 2002. Vervolgens varen ze richting Den Haag, waarna de laatste etappe start richting de finish in Genua, Italië. 

Totaal wordt er zestigduizend kilometer gevaren en duurt de wedstrijd zes maanden. De twee deelnemende vloten zijn de foilende IMOCAs en de one-design VO65s. 

Beeld: (c) The Ocean Race

Tags: Last modified: 21 maart 2022
Sluiten