Nieuws

Rondje Oost-Atlantic met kinderen: de warmte en de zon achterna

08:15

Tim (45) en Carolien (39) besluiten op reis te gaan met hun drie jonge kinderen: ze kunnen geen reden meer verzinnen waarom ze het niet zouden doen – thuis­ onderwijs kan ook aan boord. Hun keuze valt al snel op het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan, met veel zon, prachtige natuur en vriendelijke mensen.

Het is de nacht van woensdag op donderdag, 1 februari 2018. De wind waait 8 beaufort met uitschieters naar 9, pal tegen. Waarom doe ik dit? Waarom zit ik ergens tussen de Canarische Eilanden en Marokko in een storm en een windrichting die niet voorspeld is? Het grootzeil heb ik al twee keer gereefd en de fok is vervangen door de kotterfok, maar nog staat er te veel zeil. Carolien is zeeziek; de kinderen (Gijs van 7, Imke van 5 en Noor van 4) slapen, ondanks de klappen in de golven, gewoon door. Ook opstapper Remko is zeeziek.

Voor vrijdag moeten we in Agadir zijn, want daarna komt er een echte storm in de baai daar. Ik neem de kotterfok weg en zet de motor bij. Onze boot Julia, een Swan 48 uit 2000, is nu wel redelijk stabiel, maar de snelheid is slechts 2­3 knopen en dan varen we ook nog niet recht op Agadir af. Op deze manier gaan we de 80 mijl niet halen in 24 uur. Terug naar Arrecife? Ik overleg met Carolien. Ondanks haar zeeziekte is ze scherp. We gaan ervan uit dat de wind uiteindelijk toch wel de goede kant op moet gaan. Dus dan moet het goed haalbaar zijn. We varen

We doen het

Het is december 2016, een weekendje weg zonder de kinde­ren. In een kroegje ergens in Den Bosch nemen we de din­gen van het leven door. Ook het plan om een mooie zeilreis te gaan maken passeert zoals elk jaar de revue. De boot is in orde; Noor is inmiddels 3 en kan zich goed redden aan boord, dus dat licht staat ook op groen; in de familie zijn er geen showstoppers; geld hebben we gespaard, dus als het nodig is, kunnen we onze banen opzeggen… Doen we het? Ja!
Een raar gevoel bekruipt ons, gaan we het echt doen? Maar waar dan heen? Voor hoe lang? Zal het goed gaan met de kinderen en school? Is het wel veilig en verantwoord? En toch zeggen we ja. Het moeilijkste van vertrekken is de beslissing nemen om te vertrekken. Alle zorgen en beren op de weg wegen niet op tegen het gevoel dat dit een once in a lifetime-­kans is om te zeilen en de wereld te ontdekken samen met onze kinderen.

Zeilen 06/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe vergaat hun reis? En hoe ga je om met de leerplicht van de kinderen? Je leest het allemaal in Zeilen 06/2019! Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 19 juni verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Tim Visser
Tekst: Tim Visser

Tags: , , , , , Last modified: 12 juni 2019
Sluiten