Nieuws

Ronde om Texel zaterdag van start

Een week voor aanvang van de dertigste Ronde om Texel staat de teller op 476 voorinschrijvingen uit veertien landen. Onder hen ook de overall winnaars van vorig jaar, Remco Kenbeek en Paul Brouwer met hun F18 Capricorn. Op zaterdag 23 juni 2007 rond 12.30 uur beginnen de honderden catamarans aan hun race tegen de klok.

09:35

Een week voor aanvang van de dertigste Ronde om Texel staat de teller op 476 voorinschrijvingen uit veertien landen. Onder hen ook de overall winnaars van vorig jaar, Remco Kenbeek en Paul Brouwer met hun F18 Capricorn. Het Zweedse duo Marström/Persson dat toen na een spannende strijd zijn M20 als eerste over de finish stuurde, is eveneens van de partij. De gouden vloot is goed op sterkte met 200 topteams uit ondermeer Nederland, Frankrijk, Australië, Duitsland, Groot-Brittannië en België. Op zaterdag 23 juni 2007 rond 12.30 uur beginnen de honderden catamarans aan hun race tegen de klok. Vanaf woensdag 20 tot en met vrijdag 22 juni kunnen de wedstrijdzeilers alvast warmdraaien tijdens de Texel Dutch Open, het officiële NK Catamaranzeilen. Daarvoor schreven zich tot nog toe 98 deelnemers in.


Nederlanders sterk
Nederland verschijnt met een sterke vertegenwoordiging aan de start van ‘s werelds grootste catamaranrace. Tweevoudig oud-winnaar Mischa Heemskerk en zijn nieuwe bemanning Bastiaan Tentij draaien dit seizoen op volle toeren. Het duo won eerder al Eurocat in het Franse Carnac en de North Sea Regatta in Scheveningen. Het team maakt deel uit van de Nacra Master Class, waarbij het de bedoeling is dat de 19-jarige Tentij dit jaar zoveel mogelijk opsteekt van zijn leermeester. Hetzelfde geldt voor zijn leeftijds- en eigenlijke zeilgenoot Stefan Dubbeldam, die in de lering gaat bij Gunnar Larsen (won de Ronde in 1999). Team Booth/Nieuwenhuis liet met een zilveren plak bij het WK F18 in februari zien dat het bij meer wind moeilijk te verslaan is. Als het weer meezit, zullen deze mannen flink gas geven met hun Hobie Tiger. Booth won de Ronde samen met Herbert Dercksen in 2004. Een jaar na hun breuk zullen ze het weer tegen elkaar opnemen, maar dan als stuurmannen.


Recordhouders nemen afscheid
Herbert Dercksen neemt het roer van de prototype Volvo Extreme 20. Dercksen over zijn project: “Deze carboncat is gebaseerd op de M20, maar dan met een ander zeilplan. Eigenlijk kun je de boot zien als de potentiële opvolger van de Tornado. Er staat een Tornado-mast op, de fok is wat kleiner en het grootzeil iets groter. De VX 20 is met zijn 125 kilogram zo’n 45 kg lichter dan de Tornado. Ik heb veel geleerd in de afgelopen jaren, dus het is hartstikke leuk om nu zelf te sturen. Ik heb er echt zin in.” De recordhouders Wouter Samama en Jeroen van Leeuwen varen als team hun afscheidsronde. Het tweetal besloot in het voorjaar een punt te zetten achter de samenwerking. In 2005 zetten zij de scherpe tijd van 2 uur, 11 minuten en 11 seconden neer.


Buitenlandse Kanshebbers
Hoewel het niveau voorin altijd hoog is, is de top dit jaar nog breder door de grote internationale belangstelling. Het Franse Nissan Pro Team komt met drie jokers. De Australische wereldkampioenen Tornado en F18, Darren Bundock en Glenn Ashby, de Duitse vader en zoon Gosche en het Franse duo Mourniac en Citeau. In 2006 werden de Aussies derde overall en Bundock won het Rondje in 2003. Vanuit België reist het Mext Sailing Team met drie bemanningen af: Lecomte/Hollevoet, Lefevre/Kervyn en Vanhaverbeke/Simpelaere. De Engelsen mengen zich ook altijd in de kopgroep. James en Gillian Power eindigden in 2006 met hun Capricorn op de zesde plaats overall en reizen opnieuw af naar Texel. Net als de nummers acht van 2006, Stuart Gummer en Georgina Burke. Het olympische duo Hugh Styles en Ryan Crawford sloeg een jaar over, maar verschijnt nu met de Nacra Infusion aan de start.
 
Zilveren vloot populair
Het animo voor de nieuwe zilveren vloot is direct al groot. Op dit moment hebben zich 276 recreatieve teams voor deze klasse ingeschreven. Dat betekent dat zij ondermeer geen startlicentie hoeven aan te schaffen, want die is door de organisatie bij het Watersportverbond afgekocht. Dit verlaagt de drempel om weer eens ouderwets gezellig de Ronde om Texel mee te zeilen.


Bron: Diana Boogaards


Last modified: 4 september 2007
Sluiten