Nieuws

Ronde om Noord Holland vrijdag van start

Vrijdagmorgen tussen tien en één uur starten 250 jachten in de YSY Ronde om Noord-Holland. De deelnemers varen van Muiden, via Enkhuizen, Kornwerderzand over de Waddenzee en Noordzee naar IJmuiden. Zoet en zout, stromend en stilstaand water, sluispassages, wind en tegenwind. Alle elementen zijn in deze tocht vertegenwoordigd.

16:49

Bij de sluispassages in Enkhuizen en Kornwerderzand kunnen lange wachttijden ontstaan als hele groepen jachten tegelijkertijd aankomen. Dat kan net schelen in tij mee of tegen op de Waddenzee en vervolgens op de Noordzee. Tactisch varen en een hoop geluk zijn elementen die meespelen in deze wedstrijd. Dat maakt de Ronde volgens de organisatoren een uitdaging voor de deelnemers.

Daarnaast speelt de wind een rol. De overwegend noordwesten wind op vrijdag, krimpend naar west op zaterdag voorspelt geen gemakkelijke Ronde. Op de Waddenzee zal het voor de meeste jachten kruisen worden. Wellicht op het noordelijk IJsselmeer ook. De organisatie verwacht de jachten binnen zaterdag 04.00 uur en 17.00 uur in IJmuiden. Wie na 17.00 uur over de finishlijn komt, wordt gediskwalificeerd.

Voor wie wil meekijken:

Hoogwater Harlingen:  vrijdag 18.05 uur.

Hoogwater Hoek van Holland: zaterdag 00.35 uur.

Zeilen zal drie deelnemende jachten intensief volgen tijdens de Ronde om Noord-Holland. Vanaf de start volgt elke paar uur op de website een update over de positie, de belevenissen en de vermoeienissen. Olaf Oosterman zeilt met de Leef Je Droom, een Bavaria 38 Match, voor stichting Leef Je Droom. Hij zeilt met een team met jongeren met een levensbeperkende ziekte. Dit is hetzelfde team waarmee hij vorig jaar de wedstrijd van Scheveningen naar Cork zeilde. Daarnaast volgen we de Bavaria 38 Match Matchless van Meindert Zeeders. Deze twee jachten komen in dezelfde klasse uit en binden onderling de strijd aan. Via een tracking and tracing systeem zijn deze jachten continu te volgen. Kijk voor hun positie op: http://www.zeezeilschool.nl/tandt.shtml. Klik op de foto van de betreffende boot.

Heleen Heijnis vaart voor Zeilen mee met een Dehler 32. De schipper en zijn bemanning verleggen hun grenzen en gaan voor het eerst op de Noordzee varen. Hun belevenissen volgen we op de website en in nummer 8 van Zeilen.

Last modified: 12 juni 2008
Sluiten