Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Van Rijsselberghe en Bouwmeester zeker van goud  

14:31

Zaterdag worden de prijzen pas verdeeld bij de Delta Lloyd Regatta, maar voor windsurfer Dorian van Rijsselberghe en Marit Bouwmeester is het alleen nog nodig om op de slotdag het water op te gaan om de hoofdprijs op te halen.

(c) Jasper van StaverenBouwmeester won vrijdag twee races en het gat met de Belgische Emma Plasschaert is zo groot dat de medalrace de volgorde zaterdag niet meer kan veranderen. “Het is altijd goed om je hoogste niveau te halen. En dat heb ik hier deze week gedaan,” zegt titelverdedigster Bouwmeester.

Bouwmeester is bezig met een andere missie, olympisch goud in Rio de Janeiro. Zilver pakte ze vier jaar geleden al in Londen. Coach Jaap Zielhuis heeft er vertrouwen in. “Vergeleken met vier jaar geleden heeft ze veel meer ervaring. Ze is veel zelfstandiger, maakt haar eigen keuzes. Dat maakt het voor een coach niet eenvoudig maar mensen die zó goed zijn zijn nooit gemakkelijk. In de goede zin van het woord,’’ aldus de coach. “Deze wedstrijd was een prima training voor Rio. Het einddoel ligt straks op de Spelen.”

Dorian van Rijsselberghe

Dorian van Rijsselberghe won vrijdag geen enkele wedstrijd, maar de serie van twee vierde plaatsen en een keer tweede was voldoende om de rest van het deelnemersveld in Medemblik op onoverbrugbare afstand te zetten. De Fransman Paul Rozier volgt voor de medalrace op 33 punten.

De olympisch kampioen had het op het water van het IJsselmeer best naar zijn zin. De concurrentie  had dit jaar minder kwaliteit en was vooral jong. “Die combinatie maakte het gewoon leuk. Die jongens zijn niet gefocust op de Olympische Spelen, zijn bezig met de wedstrijd. En ik heb het gevoel dat ze niets liever dan de olympisch kampioen verslaan. Ze zijn allemaal vijf kilo lichter en dat is met dit weer een wereld van verschil. Ik heb me gek ‘gepompt’ om die gasten bij te houden,” laat Dorian glimlachend weten.

WK paralympische klassen

Delta Lloyd Regatta 2016 © Sander van der BorchDe Nederlanders Rolf  Schrama en Sandra Nap hebben een lastige week tijdens de wereldkampioenschappen in de paralympische klassen. Het duo wil in september in Rio een paralympische medaille in de klasse Skud-18. In Medemblik lukt het ze nog niet in de buurt van het podium te komen.

Ze stegen vrijdag wel van de zevende naar de vijfde plaats door vierde en zevende te worden. “Het gaat moeizaam en waar dat aan ligt, weten we ook niet echt. We maken soms dure fouten,” aldus Schrama. “Vandaag moesten we twee strafrondjes draaien en dat doen we dan veel te gehaast. Onze inhaalrace in de eerste wedstrijd was wel goed. We pakten toch nog een vierde plaats. We moeten er bij de start beter bij zitten,” vult Nap aan.

Blessure voor Lilian de Geus

Day Four Delta Lloyd Regatta 2016, 27th of May (24/28 May 2016). Medemblik - the Netherlands.

Windsurfster Lilian de Geus moest zich vrijdag afmelden. De klassementsleidster in de RS:X-klasse blesseerde donderdag haar linkervoet en wilde met het oog op de laatste voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio geen enkel risico nemen.

Onderzoek in het ziekenhuis leverde niets ernstigs op, maar door de kneuzing werd het beter geacht niet meer te starten in Medemblik. “Heel jammer, want ik wil de Delta Lloyd Regatta graag een keer winnen. Het is een prachtige wedstrijd in Nederland,” licht De Geus toe.

Uitslagen vierde dag Delta Lloyd Regatta

Laser Radial, stand na acht races

 1. Marit Bouwmeester (Ned) 10,
 2. Emma Plasschaert (Bel) 35,
 3. Manami Doi (Jap) 36,
 4. Maxime Jonker (Ned) 52,
 5. Daphne van der Vaart (Ned) 63,3.

470, stand na acht races

 1. Giacomo Ferrari/Giulio Calabro (Ita) 10,
 2. Simon Kosuta/Jas Farneti (Ita) 10,
 3. Sosaku Koizumi/Shinnosule Mitsumori (Jap) 21.

WK paralympische klassen

Skud-18, stand na acht races

 1. Monika Gibes/Piotr Cichocki (Pol) 12,
 2. Daniel Fitzgibbon/Liesl Tesch (Aus) 24,
 3. Alexandra Rickham/Niki Birrell (GBr) 24,
 4. Dolf Schrama/Sandra Nap (Ned) 33.

Sonar, stand na acht races

 1. Verenigde Staten 19,
 2. Groot-Brittannië 23,
 3. Australië 24.

RS:X, mannen, stand na elf races

 1. Dorian van Rijsselberghe (Ned) 25,
 2. Paul Rozier (Fra) 58,
 3. Aichen Wang (Chn) 64,
 4. Sil Hoekstra (Ned) 122.

 

Tags: , Last modified: 27 mei 2016
Sluiten