Nieuws

Alinghi partnert met Red Bull

F1-strijd druppelt door naar America's Cup

17:19

Als je vorige maand op het puntje van je stoel zat toen Max Verstappen de finale van de Formule 1 won, hebben we goed nieuws! Met de aankondiging dat Red Bull en Alinghi de krachten bundelen en een nieuw team vormen voor de America’s Cup, sijpelt de legendarische strijd tussen Mercedes en Red Bull door naar de zeilwereld. Het belooft een extra spectaculaire 37ste editie van ‘s werelds oudste sportevenement.

Roemruchte namen

Allinghi, het raceteam van de Zwitserse zakenman en miljardair Ernesto Bertarelli, verschijnt voor het eerst in tien jaar weer op het strijdtoneel van de America’s Cup. Allinghi is een roemruchte naam in de zeilwereld; in 2000 richtte Bertarelli het team op en wist met de winst in 2003 de Auld Mug voor het eerst naar Europa te halen. Het was tevens de eerste keer dat een debuterend team de beker in één keer wist te winnen. In 2007 won het team de America’s Cup nóg een keer.

Voor de 37ste editie van de Cup kondigde Bertarelli een samenwerking aan met een van de grootste drijvende krachten in de sportwereld aan. Het nieuwe team zal Alinghi Red Bull Racing Team heten. Het team vaart onder de vlag van de jachtclub Société Nautique de Genève en begint zo snel mogelijk met de voorbereidingen van de Cup, die in 2024 van start gaat.

Legendarische strijd

Ben Ainslie, schipper en directeur bij Team INEOS UK, kijkt uit naar de komst van het nieuwe team. In een interview met Sail World zegt hij: “Nu de Mercedes F1 en Red Bull concurrenten worden in nog een sport, krijgen we er een extra dimensie bij. Zeker na de spanning die we zagen in finale van de Formule 1.” Mercedes AMG F1 levert sinds 2019 wetenschappers aan Team INEOS UK. Deze mensen optimaliseren de acceleratie en prestaties van de Britse boot, die inmiddels meer weg heeft van een Formule 1-racewagen dan van een zeilboot.

Locatie nog onbekend

Al in september zou de beslissing voor de volgende wedstrijdlocatie moeten zijn genomen, maar nadat politici uit het Ierse Cork aangaven meer tijd nodig te hebben, zorgden de Nieuw Zeelanders voor een verlenging van de deadline tot maart. De Irish Examiner meldt dat een team van de America’s Cup organisatoren in Cork was om de locatie te beoordelen. Wie weet komt de Cup naar Europa!

Tags: , , Last modified: 5 januari 2022
Sluiten