Nieuws

Recyclebare Optimist uit vlas

Het Italiaanse nlcomp heeft een volledig recyclebare Optimist gebouwd uit vlasvezel. Alle grondstoffen zijn herbruikbaar.

11:00

Holly Manvell van Clean Sailors en Fabio Bignolini van nlcomp met de EcoOptimist (c) Clean Sailors

Meer dan een 500.000 Optimisten zijn wereldwijd geregistreerd bij een klasse-organisatie. Een half miljoen bootjes, die op een gegeven moment worden afgeschreven. Het gros beland dan op de vuilnisbelt, want je kunt een polyester boot louter verwerken tot straatmeubilair. Met de ‘demonteerbare’ EcoOptimist hoopt een Italiaans bedrijf daar verandering in te brengen.

Optimist uit vlas

EcoOptimist wordt gebouwd door nlcomp, tot voor kort bekend als Northern Light Composites. De vrijwel volledig (90%) recyclebare Optimist is gebouwd van thermoplastische hars, CO2-verantwoorde vlasvezel en een gerecycled polyester kern. “De eigenschappen van vlas zijn iets minder dan die van glasvezel, maar omdat vlas lichter is, kunnen we gewoon een laagje extra toevoegen,” zegt Fabio Bignolini, mede-oprichter van nlcomp. “De boten die wij bouwen, presteren dus net zo goed als de bestaande of nieuwgebouwde boten van glasvezel.”

Hergebruik

Als de boot aan het eind van zijn levensduur is, wordt met behulp van een oplosmiddel de hars uit het laminaat geweekt. Op deze video zie je hoe dat in z’n werk gaat. De ‘gedemonteerde’ grondstoffen worden opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld om een boot van te bouwen. “Dat heeft wel beperkingen,” zegt Bignolini. “De kwaliteit van de hars gaat iets achteruit bij het recyclen, waardoor we het niet meer voor kritische constructies kunnen gebruiken.” Desalniettemin zou het recyclen op grotere schaal moeten werken. “Een boot komt niet meer op de vuilnisbelt terecht omdat de grondstoffen hergebruikt kunnen worden; in boten, maar ook in andere dingen, zoals huishoudelijke producten.” Nlcomp hoopt de eerste tien EcoOptimisten gedurende 2022 te kunnen bouwen voor een zeilschool.

“Een nieuwe EcoOptimist kost ongeveer 4000 euro, vergelijkbaar met de prijs van een polyester Optimist.”

Clean Sailors: voor een gezondere wereld

Om het grote publiek bewust te maken van het belang van recyclen én om hun product aan de man te brengen (strijden voor een betere aarde en geld verdienen hoeft elkaar niet uit te sluiten), is nlcomp de samenwerking aangegaan met Clean Sailors. Het door de britse Holly Manvell opgerichte Clean Sailors is een collectief van (wedstrijd)zeilers die de aarde een warm hart toedragen en inzetten op bewustwording en onderzoek. Onlangs werd de Nederlandse wedstrijdzeiler Scipio Houtman nog ambassadeur voor Clean Sailors.

EcoRacer (c) Circolo Vela Gargnano/Mars Entertainment 2022

Je hebt in Zeilen 11/2020 en 02/2022 in de rubriek Botennieuws kunnen lezen over het debuut van nlcomp: EcoRacer. De krap acht meter lange, door Matteo Polli ontworpen sportboot, heeft zich inmiddels bewezen door het Italiaanse sportbotenkampioenschap – met 40 deelnemers –  glansrijk te winnen.

Omslagfoto (c) Clean Sailors

 

Tags: , , Last modified: 28 juli 2022
Sluiten