Nieuws

Racen in The Race

De legendarische wedstrijd The Race komt terug. Bruno Peyron, multihullzeiler extraordinaire, kondigt aan dat de wedstrijd om de wereld in 2013 van start zal gaan. Spektakel verzekerd.

14:27

The Race, een race om de wereld voor maxi-multihulls (G-klasse), werd één keer eerder gevaren. Op 31 december 2000 vertrokken de multihulls voor hun wereldomzeiling, de enige waarbij er geen beperkingen zijn aan de omvang van de boot. The Race werd destijds gewonnen door de Nieuw-Zeelander Grant Dalton in 62 dagen 56 minuten en 33 seconden.

 

Peyron verwacht veel animo voor de nieuwe editie en enkele grote syndicaten hebben hun belangstelling al kenbaar gemaakt. “Sinds The Race zijn er twaalf gigantische multihulls gebouwd, waarvan vier in de laatste drie jaar”, aldus Peyron. “Er zijn dus zeker voldoende boten om het evenement opnieuw te lanceren, nog zonder eventuele nieuwe multihulls mee te rekenen die tussen nu en 2013 gebouwd gaan worden.”

 

Pascal Bidégorry, schipper van de Noord-Atlantische recordhouder Banque Populaire V, ziet wel iets in het avontuur. “Sinds Banque Populaire V gebouwd is, heeft deelnemen aan The Race me altijd logisch geleken. Dit zijn fantastische boten en het uitvechten rond de wereld zou fantastische zijn. Ik bewonder wat ze in de Volvo Ocean Race doen, maar vanuit een race- en zeilperspectief is er niets dat te vergelijken is met The Race.

 

Het snelheidspotentieel van de huidige generatie maxi-multihulls is enorm. In 2005 zette Peyron zelf het record neer voor de snelste wereldomzeiling aller tijden. Hij deed er met de maxi-catamaran Orange II destijds vijftig dagen, zestien uur en twintig minuten over. Of dat record in 2014 nog staat, zal blijken.

Foto: ANP

Last modified: 19 februari 2010
Sluiten