Actueel, Nieuws

Postma plaatst Nederland voor Spelen

11:31

Finn Gold Cup 2015Pieter-Jan Postma heeft Nederland geplaatst voor de Olympische Spelen in de Finn-klasse en heeft daarmee zijn eigen ticket voor de spelen veiliggesteld. Hij won eerdere de nationale selectie in de Finn door een derde plaats te behalen op het olympisch testevenement.

Op de Finn Gold Cup in Takapuna, Nieuw-Zeeland eindigde de Friese zeiler als zesde in de medalrace. Die plaats was goed voor een vierde plaats in de lijst van nog te plaatsen landen. Voorafgaand aan het WK waren er al dertien andere landen geplaatst voor de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

‘Gedaan wat er moest gebeuren’

Na afloop van het kampioenschap reageerde Postma telefonisch vanuit Nieuw-Zeeland: “Ik ben echt megablij met de landenkwalificatie. De hele week gaat het niet zoals het moet, maar ik ben heel blij dat we het desondanks wel voor elkaar hebben gekregen wat er moest gebeuren.”

Goed teruggekomen

De eerste drie dagen van het kampioenschap wist hij Postma nog geen potten te breken. Door één hoog resultaat ( een vijfde plaats) tussen de plaatsen achterin de twintig kon hij op niveau blijven. Na drie dagen had hij de slag te pakken en klom hij op tot de top 10. De dag voor de medalrace stond hij op een zevende plaats, die hij op de laatste dag nog om wist te zetten in een zesde plaats.

Pieter-Jan Postma Finn Gold Cup 2015“Ik had de hele week moeite met het bepalen van de juiste strategie. Normaal mijn sterkste punt. En ik had niet het goede materiaal getest vooraf. Dus de snelheid was niet goed en het overzicht had ik niet. Het viel allemaal niet samen. Maar ik putte er moed uit dat andere heel goede en slimme zeilers er niet bij zaten. Ik ben door blijven vechten. Het was niet makkelijk, maar zeker in de tweede helft van de serie heb ik gewoon goed gezeild, ondanks alles wat niet klopte. Doel was de medalrace en dat hebben we gehaald. Iedereen in mijn team heeft daar een steentje aan bijgedragen.”

Tactisch varen

“Op dit WK doen 76 deelnemers mee. Ik moest van strategisch denken overschakelen naar meer tactisch zeilen. Soms had ik prachtige starts aan de uiteinden van de lijn, maar dat hielp niets. Dan was ik ineens weer dertig bootjes kwijt. Op het testevenement in Rio was dat heel anders, met maar 23 boten. Je moet eigenlijk behoudend varen. Kijk naar Giles Scott; die is om te beginnen op alle vlakken net even beter. Goed materiaal, goede snelheid en geen risico’s nemen. Hij vaart heel saai, heel berekenend, geen vleugje verrassing. Maar het werkt wel. Hij is terecht wereldkampioen.”

De Brit Giles Scott werd eerste, gevolgd door de Fransman Jonathan Lobert en de Sloveen Vasilij Zbogar. Kijk hier voor de volledige resultaten.

De beelden van dag vijf. Postma is na afloop al zeker van olympische deelname.

 

Tags: , , Last modified: 30 november 2015
Sluiten