Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Pieter-Jan Postma favoriet WK Finn

13:03

2013hyeres_isaf_mardi-040e40e

Pieter-Jan Postma wordt tot een van de kanshebbers gerekend tijdens het wereldkampioenschap in de Finnklasse dat op maandag 26 augustus van start gaat in Tallinn in Estland. Aan de titelstrijd doen iets meer dan 100 zeilers, afkomstig uit 30 landen, mee.

De wereldkampioenschappen staan ook wel bekend als de Finn Gold Cup en worden dit jaar gehouden op de locatie van de Olympische Spelen van 1980. Een historische plek. Geen eenvoudige plaats om te zeilen weet ook Pieter-Jan Postma die begeleid wordt door coach Jacco Koops. De Fries was vorige week in Tallinn om te trainen met de Engelsen en de Nieuw Zeelanders. In deze allerlaatste week voor het toernooi is de Friese zeiler in Nederland om energie te tanken en toe te geven aan de dingen waar je je goed bij voelt, zoals Postma het omschrijft.

Super alert zijn

De Finn wereldkampioenschappen worden gekenmerkt door grote velden die allemaal tegelijk starten. “Meer dan 100 boten op de startlijn vraagt om hele scherpe starts. Ik moet er volle bak voor gaan, zorgen dat ik super alert ben”, aldus Postma. “Die baai van Tallinn is voor mij gemaakt. Dat vind ik leuk. Steeds blijven kijken wat de wind doet. Daar moet mijn aandacht naartoe. De snelheid zowel aan de wind als voor de wind zijn goed.”

Hoogtepunt van het jaar

Over de voorbereidingen is Postma duidelijk. “Dit is het hoogtepunt van het seizoen voor mij. Ik heb er erg veel zin in. Ik heb er veel vertrouwen in dat ik het beste wat ik heb ga laten zien. Ik heb afgelopen jaar geleerd te vertrouwen op mijn kwaliteit. Ik voel me vrij en zelfverzekerd.”

Favoriet
De internationale pers noemt Postma als een van de favorieten. Maar ook Caleb Paine (USA) die leider is van de wereldranglijst. Wereldkampioen Edward Wright (GBR) mag ook niet ontbreken in dit rijtje. Net zo als nummer vijf van de spelen Ivan Kljakovic Gaspic (CRO) en de huidige Europees kampioen Vasilij Zbogar (SLO). Daarnaast zijn de ogen gericht op Bruno Prada (BRA), goed voor een olympische medaille in de Star klasse en drievoudig wereldkampioen.

Website evenement: www.finngoldcup.org/2013/

Tags: Last modified: 21 augustus 2013
Sluiten