Nieuws

Pieperrace: start zeilseizoen met traditionele platbodems

De vierentwintigste editie van de Pieperrace wordt dit jaar op zaterdag 5 en zondag 6 april in Volendam gehouden. Ook dit jaar organiseert de Stichting Pieperrace de race voor beroepsvaart en platbodems die de start van het vaarseizoen aan moet kondigen.

09:34

Op het IJsselmeer, voor de kust van Volendam, kunnen toeschouwers ook genieten van het schouwspel. De start en finish liggen beiden in de haven van Volendam.

Volendammer Kwakken
De Pieperrace wordt gehouden ter herinnering aan de tijd van de Volendammer Kwakken. Deze typisch Volendamse botters werden tussen 1943 en 1945 gebruikt om aardappels (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. Deze aardappels gingen daarna naar onder andere Amsterdamse ziekenhuizen. Tijdens het overzeilen probeerden de schippers elkaar de loef af te snijden en zo ontstond de naam ‘Pieperrace’.

Waarde IJsselmeer
De race voor platbodems is een test voor het komende vaarseizoen. Voor de klasse platbodems, de tjalken, skûtsjes, klippers en visserijvaartuigen, is deze race een manier om aan te tonen hoeveel waarde het IJsselmeer voor de recreatie heeft.

Achterblijvers
Voor de achterblijvers is het mogelijk om vanaf de dijk naar de race te kijken. Voor hen wordt de stand bijgehouden in de haven. Ook luistert een spreekstalmeester het evenement op.

Tekst: José de Jong
Foto: ANP

Last modified: 17 maart 2008
Sluiten