Nieuws

Peter de Ridder wint Conny van Rietschoten Trofee

Gisteravond is de jaarlijkse Conny van Rietschoten Trofee uitgereikt aan zeezeiler Peter Mean Machine de Ridder. De jury koos hem uit vier genomineerden.

12:36Gisteravond is de jaarlijkse Conny van Rietschoten Trofee uitgereikt aan zeezeiler Peter
Mean Machine de Ridder. De jury koos hem uit vier genomineerden.


De Trofee werd uitgereikt in de Sociëteit van de Rotterdamse Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging ‘De Maas’.
Het juryrapport meldt: ‘Peter de Ridder, eigenaar van de Mean Machine, vestigde al meteen aan het begin van dit jaar veelvuldig de aandacht op zich. Sinds januari won De Ridder toonaangevende series als de Key West, SORC, Coup de France en het Europees Kampioenschap. In Amerika zeilde hij in de Farr 40, in Europa in de Mumm 30. In beide klassen wordt op het allerhoogste niveau gezeild en geldt de regel dat de eigenaar zelf moet sturen. Ook wist hij dit jaar de Nieuw-Zeelandse zeiler Russell Coutts achter zich te laten in de ‘Seahorse Sailor of the Month’ competitie. Hij werd daarbij door het lezerspubliek van dit gerenommeerde internationale zeiltijdschrift gekozen met 86% van de stemmen. Daar waar Peter vroeger het sturen altijd overliet aan een professionele stuurman heeft hij sinds vorig jaar zelf het roer in handen genomen. Niet zonder succes! In 1997 werd Peter ook al eens genomineerd.’ Tot zover het juryrapport.
De Ridder heeft overigens ook nog een Draak in vaart.


De Conny van Rietschoten Trofee is sinds tientallen jaren de belangrijkste zeilprijs van Nederland. Hij is vernoemd naar een van de grote zeilers die ons land heeft voortgebracht, Conny van Rietschoten, in 1977/1978 en 1981/1982 winnaar van de Whitbread, de huidige Volvo Ocean Race.
De Trofee wordt elk jaar uitgereikt aan een Nederlandse zeiler of zeilster, die zich heeft onderscheiden door een opmerkelijke prestatie in wedstrijdverband, dan wel aan een persoon die zich op bijzondere wijze voor de zeilsport verdienstelijk heeft gemaakt.


Zeilers kunnen voor de Trofee worden genomineerd in vier categorieën. Kandidaat-genomineerden waren dit jaar: Peter de Ridder en Hans Horrevoets (Zeezeilen), team Albert Kooijman/Robbert Baggers, Team Udo Hessels en Thierry Schmitter (Internationaal en Olympisch zeilen/surfen), Jorne Knegt en Renée Groeneveld (Jeugdzeilen/surfen) en Dick van Eck en Karst Hut (Bijzondere verdienste). De onderstreepte namen zijn de categorie-winnaars.


Zie ook: www.zeiltrophy.nl

Last modified: 4 september 2007
Sluiten