Actueel, Nieuws

Paralympisch zeilen de dupe van nalatigheid IFDS / ISAF

11:37

Het International Paralympic Committee (IPC) heeft afgelopen weekend naar buiten gebracht dat zeilen geen onderdeel is van de Paralympische Spelen van Tokyo 2020. Het lijkt erop dat International Association for Disabled Sailing (IFDS) en International Sailing Federation (ISAF) hebben gefaald om aan de minimumeisen te voldoen.

IFDS/ISAF lijkt nalatig

Skud-18Een brief van de IPC laat zien dat IFDS / ISAF op een aantal gelegenheden heeft nagelaten om te bewijzen dat zeilen wordt beoefend volgens de minimumeisen voor de Spelen. IPC zou een unanieme beslissing hebben genomen die onomkeerbaar is.

ISAF/IFDS is het niet eens met de beslissing van IPC en laat weten er alles aan te doen om de beslissing van IPC om te draaien. Volgens IFDS is zeilen voor mensen met een beperking groter dan ooit. De fusie van IFDS en ISAF, die in november 2014 is afgerond, zou de ontwikkeling voor zeilers met een handicap bevorderen. Ook kunnen door de fusie meer landen deelnemen aan het paralympisch zeilen. “Tijdens de Olympische Spelen in Londen 2012 waren er 23 landen uit 4 continenten actief in de drie disciplines van het zeilen. Wij gaan iedere moeite nemen om zeilen terug te halen naar de Paralympische Spelen.”

Directeur van het Watersportverbond Maurice Leeser zegt erg teleurgesteld te zijn over de beslissing om zeilen te schrappen voor de Paralympische Spelen van 2020. “Samen met de ISAF willen we kijken of we actie kunnen ondernemen om de sport toch terug op de agenda te zetten.”

Rio 2016

De zeilsport is wel aanwezig bij de Paralympische Spelen van Rio 2016. Op dit moment zijn er nog twee Nederlandse Skud18 teams in de race. De duo’s Vera Voorbach/Jan-Rein van Esseveld en Rolf Schrama/Sandra Nap concurreren met elkaar om het enige plaatsingsbewijs voor Nederland.

 Brief met verklaring van IPC

 

Tags: Last modified: 30 januari 2019
Sluiten