Nieuws

Oude dame zwaait af

Black Betty gaat met pensioen. De boot waarmee Team ABN Amro in 2006 de Volvo Ocean Race won en Team Delta Lloyd in 2009 naar een zevende plaats zeilde, gaat terug naar zijn Ierse eigenaar, Ger O'Rourke.

10:04

Dinsdagmiddag zeilde de zwarte racer haar laatste rondjes voor de kust van IJmuiden met relaties van de sponsor en mensen van de pers. Technisch directeur van de olympische kernploeg Hans Bouscholte was ook van de partij.

Wat er precies met de oude racer gaat gebeuren, is niet duidelijk. Volgens Gerd-Jan Poortman, dagschipper van de boot, is de oude dame in niet al te beste staat en is een uitgebreide refit onontkoombaar. “Dat gaat een bom duiten kosten”, aldus Poortman.

 

De Ierse zakenman Ger O’Rourke is eigenaar van de boot. Enkele maanden voor de start van de Volvo Ocean Race van 2008-2009 was hij op zoek naar een financier om zijn voornamelijk Ierse team aan de start te krijgen. Hij vond in Delta Lloyd een hoofdsponsor, die afdwong dat er ook Nederlanders aan boord zouden stappen. O’Rourke zeilde de eerste etappe naar Kaapstad mee, maar liet het daarna over aan de profs.

 

Met dank aan Eric van Staten

Beeld: ANP/Eric van Staten

Last modified: 14 april 2010
Sluiten