Nieuws

Onzichtbaar in de Doldrums

Tussen alle andere oceaanraces en recordpogingen zouden we ze bijna vergeten. Vier mannen, ieder op hun eigen ECO 60, zijn bezig met de voorlaatste etappe van de Velux 5 Oceans.

13:37

Nadat onze zuiderbuur Christophe Bullens de handdoek in de ring gooide en terugkeerde naar Kaapstad, zeilden de vier overgebleven deelnemers door naar Wellington, Nieuw-Zeeland. Van daaruit startte de derde etappe op weg naar Punta del Este, Uruguay. Op 27 maart vertrok het gezelschap vanuit Uruguay en bevindt zich nu iets voorbij Natal, in het uiterste oosten van Brazilië. 

Amerikaan Brad van Liew won alle eerdere etappes en gaat ook nu aan de leiding. Zowel hij als de als tweede geplaatste Canadees Derek Hatfield, hebben de laatste paar dagen gebruik gemaakt van de zogenoemde stealth mode, waarbij ze onzichtbaar zijn op de kaart voor het publiek en de andere deelnemers. De doldrums, het gebied rond de evenaar waar de wind vaak zwak en zeer onvoorspelbaar is, kunnen tactische beslissingen het verschil tussen winst en verlies betekenen. De mogelijkheid om de gekozen tactiek verborgen te houden is dan meer dan welkom. Iedere deelnemer mag tijdens de wedstrijd tweemaal gebruik maken van de stealth mode.

De vierde etappe eindigt in Charleston, Verenigde Staten, waar de deelnemers op 27 mei weer vertrekken voor het kortste (3600 mijl) en laatste deel van de race naar de finish in La Rochelle, Frankrijk.

Kijk voor meer informatie en actuele posities van de wedstrijdboten op www.velux5oceans.com

(MvS)

Foto: Ainhoa Sanchez/Velux 5 Oceans 

Last modified: 7 april 2011
Sluiten