Nieuws

Nog geen vrijlating Brits echtpaar

Paul en Rachel Chandler zitten, sinds ze bijna een jaar geleden bij de Seychellen werden ontvoerd, nog steeds gevangen in Somalië. Onlangs werd de helft van het losgeld betaald maar er is nog geen reactie van de ontvoerders.

14:49

 “Dit zijn geen piraten.”, zegt Paul Chandler (60) tegen een Somalische journalist die het koppel mocht filmen. “Het is ontvoering, afpersing en marteling.” Rachel (56):  “Voor de ontvoerders zijn we net dieren, we worden in kooien gehouden. Het kan ze niks schelen, ze zijn alleen geïnteresseerd in het losgeld.” Uit angst voor een bevrijdingsactie door commando’s werden de beide zeilers lange tijd op verschillende plaatsen gevangen gehouden.

Aanvankelijk werd 7 miljoen dollar losgeld geëist, dat bedrag werd al snel verlaagd naar  1 miljoen. De Britse regering weigert om losgeld te betalen aan welke ontvoerder dan ook. Het niet betalen van losgeld is een lange traditie die zelfs zover gaat dat de Engelse overheid een eerdere transactie met de Somalische ontvoerders verhinderde.

Familieleden van het echtpaar zaten niet stil. Via een website verzamelden ze geld en inmiddels is met de kidnappers afgesproken dat er 800.000 dollar betaald moet worden. Van die acht ton is eind juni 430.000 dollar overgemaakt naar Somalië in de hoop dat een van de twee gijzelaars zou worden vrijgelaten. De piraten hebben te kennen gegeven dat ze dit bedrag hebben ontvangen maar laten verder niks van zich horen. Momenteel is het stil rond de zaak.

http://www.savethechandlers.com

Foto’s: ANP

Last modified: 22 juli 2010
Sluiten