Nieuws

Nog geen eind in zicht storing Schellingwouderbrug

15:08

Wachtende zeiljachten voor de Schelllingwouderbrug

Wat had kunnen doorgaan voor een 1 april-grap duurt inmiddels alweer de hele maand. Op die dag ging bij het sluiten van het brugdek van de Schellingwouderbrug één klep weer spontaan open, waardoor Rijkswaterstaat de bediening fors moest inperken. Niet drie keer per uur, maar drie keer per dag – om 10:00-15:00-20:00 uur – wordt er sindsdien gedraaid.

Storing Schellingwouderbrug

Wachtende zeiljachten voor de Schelllingwouderbrug

Wachtende zeiljachten voor de Schellingwouderbrug

Voor het openen van de brug wordt deze ter plekke bediend en niet op afstand zoals in een normale situatie. In de nacht van 2 op 3 mei voert Rijkswaterstaat testen uit, die inzicht geven op de maatregelen die nodig zijn voor het oplossen van de storing. Tot die tijd blijft de beperking van kracht.

De Vereniging voor Beroepschartervaart, de BBZ,  schat de schade voor de zeilende charterschepen vanuit Amsterdam hoog in. “Je moet er vanuit gaan dat een dagtocht gemiddeld 1500 euro kost. De bediening om 10.00 uur komt daarvoor te vroeg, want dan zou je je gasten zeer vroeg moeten laten inschepen en daar zitten ze niet op te wachten. Bovendien worden dagtochten over het algemeen laat geboekt en kunnen deze mensen nu dus niet worden bediend”, aldus een woordvoerder van de vereniging. Een getroffen schipper die anoniem wil blijven geeft in een interview met Zeilen aan zeer teleurgesteld te zijn in de afhandeling van het technische mankement. “Er wordt gezegd dat ze met man en macht werken om de oorzaak van het probleem te achterhalen, maar hoe kan het dan dat er pas ruim een maand later de eerste testsessie wordt uitgevoerd? Ik krijg de indruk dat het niet zo urgent is als dat er in de officiële berichtgeving wordt verklaard.” De schipper meldt dat hij noodgedwongen al een paar tochten op het binnen-IJ heeft moeten varen en geen nieuwe dagtochten durft aan te nemen. “Ik neem niet aan wat ik niet kan waarmaken, maar dat kost mij inmiddels behoorlijk veel omzet.”

De storing van de Schellingwouderbrug is er een in een reeks van voor de zeiler onhandig geplande werkzaamheden en ongelukkige storingen. Zo komt na bijna anderhalve maand renovatie de sluis bij Kornwerderzand pas na komend weekend weer in bedrijf en wordt ook de sluis bij Den Oever van 5 september tot en met 16 oktober stilgelegd voor renovatiewerkzaamheden. De meest recente storing op de staande mastroute komt uit Friesland. De Basculebrug bij Uitwellingerga wordt tot nader order niet bediend boven windkracht 5 na een constatering van slijtage in het tandwielenwerk.

Tags: , Last modified: 30 maart 2021
Sluiten