Nieuws

Nederlandse Tornado-equipe heeft het moeilijk op WK

"Deze race was goed, maar het dagresultaat niet", zei Herbert Dercksen na zijn overwinning in de laatste wedstrijd op donderdag 7 december 2006. Die opsteker konden hij en stuurman Mischa Heemskerk wel gebruiken na de dramatische 41ste plek in de race daarvoor.

14:43

(Foto: Diana Bogaards)


“Deze race was goed, maar het dagresultaat niet”, zei Herbert Dercksen na zijn overwinning in de laatste wedstrijd op donderdag 7 december 2006. Die opsteker konden hij en stuurman Mischa Heemskerk wel gebruiken na de dramatische 41ste plek in de race daarvoor.

Dercksen: “Dan merk je gewoon dat we op dit moment als team te weinig ervaring hebben. Dat is moeilijk in een situatie dat het wel moet gebeuren. Vroeger met Mitch deed je alles blindelings.” Het duo staat 23ste in het voorlopige klassement van het WK Tornado in het Argentijnse San Isidro. Dercksen: “Het ligt niet aan de snelheid. We hebben vandaag laten zien dat we hard genoeg gaan zodra we dubbel kunnen staan. Het ligt echt aan het gebrek aan routine.”


Hun rivalen en teamgenoten binnen het Zwitserleven Sailing Plan, Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis, gingen veelbelovend van start. Na 4 wedstrijden stonden ze vijfde overall, maar wel met wisselende uitslagen. Nog voordat hij donderdag het water op ging, zei Booth uitkijkend over de rivier Rio del Plata: “Dit zou wel eens een dag van geluk en pech kunnen worden.” Zijn voorspelling klopte redelijk. De middag begon weer met uitstel. Na anderhalf uur was de wind circa 6 knopen sterk en ging de klassenvlag in top. Beide Zwitserleven teams startten aan de linkerzijde van de lijn, terwijl Wouter Samama en Jeroen van Leeuwen bij de boot vertrokken. Booth: “Wij waren in de veronderstelling dat zeker tien cats om ons heen te vroeg waren. Om vrije wind te krijgen, moesten we achter hen overstag. Vervolgens was het gewoon te druk om goed terug te komen.” Het werd een 22ste plek. De Australiërs Bundock en Ashby wonnen op indrukwekkende wijze met een straatlengte voorsprong op de olympische kampioenen Hagara/Steinacher.


Winnen en verliezen
In de volgende wedstrijd leken Booth en Nieuwenhuis goed weg te zijn. Ze klapten als eerste naar de gunstige rechterkant van de baan. Ook de latere koplopers Heemskerk/Dercksen en Lange/Espinola (ARG) zaten daarbij. Booth: “Vervolgens deelde de bries zich totaal onverwachts in tweeën.” Volgens Nieuwenhuis konden hun Nederlandse rivalen en de Argentijnen een stuk hoger varen: “Zij hadden echt een andere wind. Dit soort dingen gebeuren hier continu. Alleen de Australiërs en Oostenrijkers presteren constant. De rest schommelt enorm.” Booth relativerend: “Dit soort dingen hoort bij wedstrijdzeilen.” Hij en Nieuwenhuis kwamen als 27ste over de lijn en vielen terug naar de veertiende plek overall. Nieuwenhuis: “Het was niet gemakkelijk vandaag. Er valt gewoon weinig patroon in de windcondities te ontdekken. Onze beide races waren niet goed.”


Heemskerk en Dercksen rondden net achter de Argentijnen, die hier een absolute heldenstatus genieten en luidruchtig worden toegejuicht, de eerste bovenboei. De oranjezeilers beten zich in deze strijd vast. De gezichten verborgen niets. In het laatste spinnakerrak maakten ze de klus af door eerder naar het midden te klappen. En daar klonk dan eindelijk de toeter voor de eerste overwinning uit het Nederlandse kamp. Dercksen: “Dit is een mooie opsteker, maar we zijn er nog niet.” Op dit moment is de start hun grootste probleem: “Zelfs China doet het beter. Dat is moeilijk te accepteren als je tien jaar aan de top hebt gestaan. We zijn momenteel ver verwijderd van ons doel.” Heemskerk en Dercksen nemen nu de 23ste positie overall in.


(Foto: Diana Bogaards)
Teleurstelling en toch genieten

Bij Wouter Samama en Jeroen van Leeuwen druipt de teleurstelling er minder van af, maar is die onverminderd groot. Dit jonge tweetal had op de eerste dag een uitschieter met een zestiende plek, maar eindigde verder louter ergens in de dertig. Samama: “Het valt tot nu toe wat tegen. De verwachtingen waren hoger. We hadden op de top twintig gehoopt, maar staan nu 36ste.” Hij heeft er wel een verklaring voor: “Het is puur een snelheidsprobleem aan de wind. Je zit nooit altijd in de juiste hoek, dus dan wordt het een lastig verhaal. Het is wel frustrerend als je zoveel oefent dat het er dan niet uitkomt, maar de anderen trainen natuurlijk ook.” Ondanks het tegenvallende WK zijn Samama en Van Leeuwen niet van plan om de handdoek in de ring te gooien. Eerst wordt er geëvalueerd en dan minstens 5 kg afgevallen, aldus Samama. “Het is wel geweldig varen”, besloot hij.


“Het eeuwenoude probleem”
Terwijl hij zijn pak stond uit te spoelen, blikte Sebbe Godefroid enigszins aangeslagen terug op zijn WK tot dusver. Hij voert samen met Carolijn Brouwer campagne om bij de Spelen van 2008 voor België uit te komen. Godefroid over hun optreden in Argentinië: “Het kan beter. Ons eeuwenoude probleem van communicatie aan boord is nog altijd niet opgelost. We weten hoe we die boot snel moeten laten gaan, want daar zijn we ons hele leven al mee bezig. We weten echter niet hoe we dit communicatieprobleem moeten oplossen. We hebben al veel mensen om advies gevraagd, maar we zijn nu echt weer terug in een dipje.” Ze hadden hun zinnen gezet op een top tien positie, maar staan momenteel 29ste. Godefroid: “Dit is het moment waar we hard naartoe hebben gewerkt en dan komt het er niet uit. Dat is vervelend. Zeker als je elkaar niet kunt helpen. Dan werk je elkaar alleen maar tegen.”


Op vrijdag genieten alle zeilers van een zonovergoten rustdag. Aankomend weekend staan de laatste vier races gepland en zal de strijd worden beslist.


Top vijf na zes races en een aftrek:
1. AUS – Bundock/Ashby, 14 punten
2. AUT – Hagara/Steinacher, 15 punten
3. ARG – Lange/Espinola, 33 punten
4. GER – Polgar/Spalteholz, 34 punten
5. GRE – Paschaladis/Trigonis, 43 punten


Mischa Heemskerk leende zijn eigen Tornado uit aan een Chinees team dat duidelijk nog moet oefenen. (Foto: Diana Bogaards)

Last modified: 4 september 2007
Sluiten