Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Nederlandse zeiltalenten naar World Final Foiling Generation

10:20

Laser zeilers Niels Broekhuizen (20) uit Den Haag en Duko Bos (21) uit Rotterdam winnen de eerste editie van Red Bull Foiling Generation in Nederland. Golven en veel wind zorgden voor uitdagende omstandigheden, vliegsessies, zwempartijen en een verrassende winnaar. Broekhuizen en Bos vertegenwoordigen Nederland in de World Final van Red Bull Foiling Generation in Newport USA eind dit jaar.

JS_160717_FOILING-GENERATION_0004-lowresNiels en Duko komen na drie gewonnen wedstrijden als de uiteindelijke foiling kampioenen in Nederland van het water. Niels: “Ik geloof niet dat we het ons echt beseffen op dit moment. We zagen het nog steeds als training en ervaring toen we vanochtend het water op gingen. Het was superzwaar, helemaal voor Duko als bemanning. We lagen tussen race één en twee al even te zwemmen omdat hij echt helemaal kapot was, maar het is wel supervet.”

Genoeg talent in Nederland

Een eerdere poging om een Nederlands Youth America’s Cup Team op te zetten mislukte vanwege gebrek aan financiering. Broekhuizen hoopt dat dit evenement bedrijven enthousiast maakt en het iets in beweging zet: “Er is genoeg talent en best hoog niveau. Het is echt gaaf dat we de kans hebben gekregen om dat te laten zien.”

Trotse coaches

De Oostenrijkse voormalig olympisch kampioenen Roman Hagara en Hans Peter Steinacher zijn de sports directors van Red Bull Foiling Generation. Zij reizen de hele wereld over om in totaal in 15 landen de beste talenten vleugels te geven en klaar te stomen voor de world final in de USA in oktober 2016.  Hagara en Steinacher hebben de regie over de Red Bull Youth America’s Cup 2017 en zijn de masterminds achter het Red Bull Sailing Team in de Extreme Sailing Series.

JS_160717_FOILING-GENERATION_0002“Het zeilen op de foiling catamarans is een complete nieuwe ervaring voor deze jonge atleten, het vraagt snel schakelen, controle en uithoudingsvermogen,” zegt Steinacher. “De leercurve van de atleten in Lelystad was heel stijl. Langzaam wennen aan deze boten was er niet bij. Met veel wind kunnen de boten maar één ding en dat is foilen. Dat was vanaf de eerste dag het geval. Veel varen is de enige manier om high-performance sailing onder de knie te krijgen. Ik ben onder de indruk en trots op hoe snel ze leerden en op hun vastberadenheid om deze nieuwe skills onder de knie te krijgen.”

Hagara, nog steeds actief zeiler als schipper van het Red Bull Sailing Team in de Extreme Sailing Series (met Steinacher als tacticus), voegt hieraan toe: “Als ze net zo hard werken als ik denk dat ze gaan doen, dan is dit Nederlandse team een goede kanshebber voor de wereldtitel. We hopen dat deze ervaringen sommige van de internationale atleten gaat helpen om uiteindelijk een plek te bemachtigen in de Red Bull Youth America’s Cup en wie weet ooit de America’s Cup.”

Vleugels geven aan jong talent

P-20160716-01417_NewsSteinacher: “We willen de jonge zeilers de mogelijkheid bieden om een uniek pad te bewandelen, beginnend op de foiling catamarans in Red Bull Foiling Generation, om eventueel door te groeien naar de Red Bull Youth Americas Cup, Het Red Bull Sailing Team in de Extreme Sailing Series en – wie weet – misschien ooit naar de Americas Cup.”

Red Bull Foiling Generation ziet de Flying Phantoms in 2016 in acht landen over het water vliegen. Naast de stops in Nieuw-Zeeland, Turkije, Duitsland, Zwitserland en Nederland, gaat het evenement nog naar Spanje, België en Amerika. De serie wordt afgesloten in Newport (USA) waar de kampioenen uit de in totaal 15 landen tegen elkaar strijden om de uiteindelijke titel.

Tags: , , Last modified: 18 juli 2016
Sluiten