Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Nederlandse zeilers op weg naar eremetaal

08:08

De voorjaarsklassieker om de Sofia Cup wordt deze week gezeild bij het Spaanse eiland Mallorca. Nederland is vertegenwoordigd in 9 van de 11 olympische klassen. In de voormalig olympische Dragonklasse zeilen ook 2 Nederlandse teams mee, waarvan een momenteel op de derde plaats staat. Pieter-Jan Postma staat derde in de Finn klasse. Kyranakou en Van Veen staan tweede in de 470 en het duo Bekkering en Duetz gaan aan de leiding in de FX.

Postma weer in top drie

Sofia CupPieter-Jan Postma mengt zich weer in de top drie van dit toernooi. De kersverse Europese kampioen heeft dit keer te maken met concurrent Giles Scott. Deze Engelse wereldkampioen staat tweede. Postma’s trainingspartner uit Nieuw-Zeeland Josh Junior gaat aan de leiding.

Met nog drie dagen te gaan en zes wedstrijden te zeilen kan het nog alle kanten op, maar Postma houdt op deze manier zeker uitzicht op de eindoverwinning.

Postma is al geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio 2016 en bereidt zich met dit evenement voor op de WK 2016 dat in mei in Italië wordt verzeild.

Kyranakou en Van Veen tweede

Het 470-duo Afrodite Kyranakou-Zegers en Anneloes van Veen staan halverwege het toernooi op een tweede plaats in de dames 470 klasse. Kyranakou en Van Veen zijn ook al zeker van deelname aan de Olympische Spelen van Rio later dit jaar.

Sofia CupIn tegenstelling tot Postma, debuteert dit duo in Rio op het allerhoogste niveau. In Spanje gaat het Braziliaanse team van de ervaren Oliviera en Barbachan aan kop. Op een derde plaats staat het Amerikaanse team van Haeger en Provancha.

Bekkering en Duetz aan de leiding

FX-zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz nemen na acht wedstrijden in de spectaculaire FX-klasse de leiding over. Ze worden op hun hielen gezeten door het Deense duo van Hansen en Iversen en het Engelse team van Dobson en Ainsworth.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz zijn nog niet zeker van deelname aan Rio 2016. Dit duo verloor de nationale selectie vorig jaar van het team van Nina Keijzer en Claire Blom.

Keijzer en Blom doen niet mee in Palma dit jaar en focussen zich op de wereldbekerwedstrijden in het Franse Hyeres later deze maand. Dit is de laatste kans voor Keijzer en Blom om te voldoen aan de eis van NOC*NSF. Indien Keijzer en Blom in Hyeres een top acht positie realiseren in de geschoonde landenlijst, plaatsen ze zich als laatste Nederlandse zeilteam voor Rio 2016.

Windsurfer Lilian de Geus zevende

Team Delta Lloyd windsurfer Lilian de Geus combineert dit evenement met een fysieke training. De Geus staat zevende in de RS:X klasse. Ge Geus is ook al op naam gekwalificeerd voor deelname aan Rio 2016. De overige Nederlandse deelnemers tijdens de Sofia Cup zijn topzeilers uit de Delta Lloyd Talentploeg.

Voor alle uitslagen kijk op: http://www.trofeoprincesasofia.org/en/default/races/race-resultsall

 

Tags: , Last modified: 1 april 2016
Sluiten