Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederlandse VOR-initiatieven in beslissende fase

15:56

Volvo artikel

Over minder dan een jaar gaat in Alicante de Volvo Ocean Race 2014-15 van start. Op dit moment is de deelname van drie internationale teams zeker. Achter de schermen wordt hard gewerkt om ook een Nederlandse boot en wellicht twee, aan de start te krijgen. De onderhandelingen hierover verkeren in een beslissende fase.

“Ik denk dat deelname niet eerder zo dichtbij is geweest. Het is zeer hoopgevend”, vertelt Roy Heiner. “Zwart-wit gezegd hebben we op dit moment een toezegging voor acht miljoen euro. De belangrijkste vraag is nu wie er nog meer wil meedoen. Afhankelijk van de omvang van de campagne is 12 tot 14 miljoen euro nodig. Het geld dat we nu hebben komt van een internationaal bedrijf met een vestiging in Nederland.”

Voordeel

Een voordeel is het volgens Heiner dat de organisatie van de race om de wereld zelf de boten laat bouwen. “Als we dat zelf hadden moeten laten doen, dan was een campagne niet meer mogelijk geweest. Nu hebben we nog tijd om op zoek te gaan naar het ontbrekende geld.”
Roy Heiner maakt er geen geheim van zelf graag nog een keer de Volvo Ocean Race te willen zeilen, het liefst met een team dat ook voor de overwinning kan strijden. “Voor een winnende campagne heb je ook een sponsor nodig die dezelfde doelstelling heeft. Soms kan het voor sponsors in het kader van marketing belangrijker om mee te doen dan om te winnen. Het is maar net wat de insteek is. De voorbereidingstijd is totaal afhankelijk van de doelstelling van een VOR-campagne. Voor onze hoofdsponsor is winnen niet belangrijk. Als dat wel het geval was geweest, hadden we al moeten varen.”

Team Holland

Naast Team Heiner is een initiatiefgroep rondom meervoudig deelnemer Bouwe Bekking bezig om een Nederlands getinte campagne op te zetten. Volgens woordvoerster Anita van Oeveren verkeren de sponsoronderhandelingen in een beslissende fase en kunnen de contracten ieder moment getekend worden. Zodra dat is gebeurd zal Team Holland meer details naar buiten brengen over de campagne.
Naast stuurman Bouwe Bekking is het de bedoeling dat Gerd-Jan Poortman deel zal uitmaken van het team, dat al een optie heeft op een van de boten die op dit moment door de VOR-organisatie wordt gebouwd.

In Zeilen nummer 12 volgt een uitgebreide vooruitblik op de komende Volvo Ocean Race.

Foto Eric van Staten

Tags: , , , Last modified: 5 november 2013
Sluiten