Actueel, Nieuws

Nederlands Formule 18 seizoen van start

06:31

Op 18 en 19 april 2015 was het volop genieten voor de Nederlandse Formule 18 catamaran zeilers. Een opbouwende 4-5 beaufort en een krachtige voorjaarszon op zaterdag waren de ideale condities om de 25 boten te laten racen bij Muiderzand. Het werd een ouderwetse krachtmeting tussen voormalig Ronde om Texel kampioenen Oscar Zeekant en Karel Begemann versus Jorden Veenman en Frank de Waard. Uiteindelijk trokken Zeekant/Begemann aan het langste eind en konden zij het eerste Formule 18 Klasse Evenement 2015 op hun naam schrijven. Helaas konden de races op zondag door gebrek aan wind geen doorgang vinden, maar dit mocht de pret niet drukken.

F18 Calls Event 2015 - MuiderzandOscar Zeekant en Karel Begemann zijn geen onbekenden binnen de catamaran zeilwereld, maar waren als ‘magic duo’ zo’n twee jaar afwezig in de Formule 18 klasse. Samen werden ze 2e tijdens de Formule 18 Worlds in 2012 en schreven als bekroning in 2013 de Ronde om Texel op hun naam. Begemann: “Het is geweldig om weer terug te zijn in de gezelligheid en natuurlijke strijd van de Formule 18 klasse. De afgelopen twee jaar ben ik in de Olympische Nacra 17 en 49-er klasse actief geweest, maar inmiddels weer terug op het vertrouwde honk. Het voelde als een warm bad waar ik in terug kwam, een bad waar het sociale aspect duidelijk gegroeid is.”

Het was een spannend weekend voor Zeekant en Begemann. Vrijdag konden zij  hun gloednieuwe nieuwe catamaran ophalen, zaterdagmorgen in alle vroegte stonden beide heren de boot wedstrijd-klaar te maken. “We wilden zaterdag op tijd het water op om de boot te testen zodat we echt gas konden geven tijdens de wedstrijden. Na onze eerste testvaart bleek dat we een issue hadden met de traveller en terug naar de kant moesten. Nadat dit was opgelost kwamen we net voor het 4-minuten signaal aan en konden gelukkig wel mee starten met de rest van het veld. We waren voor dit event niet ‘result driven’, maar gaandeweg de races ging het ons steeds makkelijker af en werd de honger naar winnen stiekem steeds groter,” vertelt Begemann.

De hele zaterdag werden er mooie gevechten uitgevoerd. Voor Veenman en De Waard was het zeer prettig hun oude geduchte opponenten tegenover zich te hebben. “Door hun aanwezigheid was het weer ouderwets scherp starten. Meerdere races was het constant stuivertje wisselen met uiteindelijk zeer krappe verschillen tijdens de finish. Maar, we zien ze wel tijdens de North Sea Regatta… dat wordt onze revanche!” roepen Veenman en De Waard tegelijk lachend.

Formule 18 vernieuwingen

F18 Calls Event 2015 - Muiderzand-2888Sinds dit jaar heeft de Nederlandse Formule 18 klasse een nieuw bestuur. De kersverse voorzitter van de Nederlandse Formule 18 klasse, Bas Paumen, is verantwoordelijk voor de nieuwe koers binnen de zeer populaire catamaran klasse. “Naast het geweldige deelnemersaantal ben ik ook blij om te zien dat iedereen een mooi en gezellig weekend achter de rug heeft. Door de leden werd de aanwezigheid van de Formule 18 International voorzitter Olivier Bovyn en de Secretary-General Don Findlay zeer gewaardeerd. Hun betrokkenheid versterkt het ‘wij-gevoel’ binnen de klasse en zo worden ook eventuele verbeteringen binnen de internationale klasse meegenomen. Als voorzitter kan ik me geen betere start van het seizoen wensen: Veel boten aan de start, vaak dubbele trapeze, weinig schade en veel lachende gezichten. Zowel op het water als aan de kant”, licht Paumen toe.

Het eerst volgende event waar zo’n acht Nederlandse catamarans aanwezig zullen zijn is in het Franse Carnac. De echte nationale krachtmeting zal tijdens de North Sea Regatta zijn in Scheveningen. “Voor de catamarans is het de eerste keer dat ook zij zullen vertrekken uit en aankomen in de haven van Scheveningen. Waar we voorheen op het strand aanwezig waren zullen we nu een onderdeel zijn van het sociale programma in de haven, dus tussen de monohull zeilers. We gaan ervan uit dat we ook hun kunnen overtuigen van het enthousiasme en de beleving van multihull zeilen. Sorry, geen toastjes met zalm bij ons aan boord.” vult Paumen lachend aan.

 

Uitslag:

  1. Zeekant/Begeman 3 punten
  2. Veenman/De Waard 5 punten
  3. DuinmeijerAlessie 9 punten
  4. A. Noordzij/ M. Noordzij 11 punten
  5. H. van Dam/M. van Dam 12 punten

 

Foto’s: Jasper  van Staveren

 

Tags: Last modified: 22 april 2015
Sluiten