Actueel, Nieuws

Nederland test zuiveringsinstallatie plastic zwerfafval

12:20

De 21-jarige Nederlander Boyan Slat mag zijn zuiveringsinstallatie om plastic zwerfafval op te vangen voor de kust van Scheveningen testen. In 2013 is de stichting ‘The Ocean Cleanup’ opgericht door Slat om de plasticsoep in de oceanen aan te pakken. Het is de eerste keer dat deze proef wordt getest in open wateren. map_north_seaDe test start in het tweede kwartaal van 2016.

The Ocean Cleanup plaatst voor de test een 100 meter lange opvangbarrière op zo’n 23 kilometer uit de kust van Scheveningen. Het doel van de proeve is om te testen hoe het zuiveringsinstallatie reageert op zware weersomstandigheden. Uit de test moet blijken of de zuiveringsinstallatie is opgewassen tegen hoge golven, wind en stromingen.

De zuiveringsinstallatie bestaat uit twee lange drijvende armen die drijvend plasticafval opvangen. Het opgevangen plastic wordt vervolgens opgeslagen en opgehaald door een zeetanker.

Ocean CleanupVolgens de plannen van The Ocean Cleanup moet in 2020 een zuiveringsinstallatie van 100 kilometer lang in de Grote Oceaan tussen Californië en Hawaï geïnstalleerd worden. Daarmee zou naar verwachting de helft van de ‘plasticsoep’ in dat deel van de oceaan kunnen worden aangepakt.

Bekijk hier meer over The Ocean Cleanup.

Tags: Last modified: 17 maart 2016
Sluiten