Nieuws

Multihull Boat Show: proeven van je droomvakantie

22:02

De haven van La Grande-Motte in Zuid-Frankrijk staat eind april in het teken van multihulls. Het is voor de tiende keer dat Le Salon International du Multicoque – de International Multihull Boat Show – wordt gehouden; dit jaar van 24 tot en met 28 april. Ruim 60 meerrompers worden vijf dagen lang getoond aan het publiek. Marinus van Sijdenborgh ging voor Zeilen op pad naar het doorgaans zomers warme Zuid-Frankrijk.

Wat is je eerste indruk?
“Luxe toercatamarans in allerlei formaten, tot meer dan 60 voet: enorm! Maar ook meer prestatiegerichte cats en tri’s, bestaande en splinternieuwe modellen. Ondanks het stormachtige weer van de eerste twee dagen is de sfeer erg goed.


Dit jaar wordt de beurs voor de tiende keer gehouden. Als je een decennium terugkijkt, dan is het opvallend dat er in die jaren veel meer bouwers bij zijn gekomen. Neem bijvoorbeeld het merk Windelo, dat ‘groene’ catamarans gaat bouwen van gerecycled plastic en basaltvezel. De mallen zijn al bijna klaar en de fabriekshal wordt gebouwd. Verder zijn er in die jaren voor iedere niche binnen de multihullmarkt weer nieuwe merken bij gekomen die hun eigen element aan de markt toevoegen. Zoals Bali dat een paar jaar terug deed met hun garagedeur-stijl pui die in zijn geheel tegen het plafond wegklapt – als een ouderwetse garagedeur. En niet te vergeten Neel Trimarans, die een trimaran met accommodatie over de gehele breedte introduceerde.”

(c) Marinus van Sijdenborgh

Wat voor mensen komen er naar de beurs?
”Je ziet hier vooral mensen die precies weten wat ze willen, maar nog niet welke boot ze daar precies voor gaan kopen. De Nederlandse vertegenwoordigers van Lagoon en Nautitech vertelden onafhankelijk van elkaar dat de meeste mensen die hier langskomen, vaak ook al op Boot Düsseldorf zijn geweest. Sommige mensen gaat het om de snelheid, maar het belangrijkste lijkt toch het comfort van weinig helling en veel ruimte. Niet gek, want het is als een vakantiehuis op het water.”

(c) Marinus van Sijdenborgh

Hoe is de sfeer?
“De sfeer is heel fijn. Iedereen die hier rondloopt heeft er zin in. Mensen komen hier om hun droomboot te kopen – of in ieder geval de boot waarmee ze hun droom gaan waarmaken. Verder gaat het goed met de branche; de mensen zijn blij. Bovendien is de beurs best kleinschalig; best gezellig. De trimarans en catamarans liggen dicht bij elkaar en je kunt ook proefvaarten maken. Prachtig weer, zonnetje erbij, stukje zeilen met misschien wel je toekomstige boot. Heerlijk!”

Wat valt je op aan de beurs?
“De Neel 65 Evolution is bijzonder. Deze nieuwe versie wordt hier voor de eerste keer aan de wereld getoond. Door zijn gigantische formaat is de boot heel indrukwekkend en bijzonder om te zien. Aan boord kun je elkaar letterlijk kwijtraken, zoveel ruimte is er. Ik noemde de ‘groene’ catamarans van Windelo al even en ook opvallend is de introductie – nog zonder boot – van Excess catamarans (met als beeldmerk XCS). Ter introductie organiseren ze een wedstrijd waarmee je daadwerkelijk een catamaran kunt winnen. Verder valt het op dat het gros van de werven naast catamarans met zeil ook een versie zonder mast levert, gewoon als stabiele en snelle motorboot. Toch is het grootste gedeelte dat hier ligt zeilend.”

Het uitzicht over de beurs vanaf een Lagoon 46 (c) Marinus van Sijdenborgh

Tags: , , , , Last modified: 29 april 2019
Sluiten