Nieuws

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout willen naar Londen 2012

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout willen samen in de 470 op de Olympische Spelen van Londen uit komen. Dat maakte het kersverse team vandaag op een persconferentie in Scheveningen bekend.

17:01

Er deden zich al enige tijd hardnekkige geruchten de ronde, vandaag werden die bevestigd. Lisa Westerhof (27) stapt samen met Lobke Berkhout (28) in de olympische 470. Doel: een gooi doen naar een medaille op de Spelen van Londen in 2012.

Lobke zette in november een punt achter de samenwerking met stuurvrouw Marcelien de Koning, waarmee ze in China in dezelfde klasse naar een zilveren medaille zeilde. Toen al gaf ze aan nog steeds olympische ambities te koesteren. Nu geeft ze daar aan toe. Lobke: “Ik was toe aan vernieuwing. In december pakte ik de telefoon en belde ik Lisa op om te vragen of ze samen met mij in de 470 wilde stappen. Ze is immers een groot talent en de enige persoon waarmee ik het intensieve trainingstraject naar Londen in zou willen gaan.”

Lisa, die op de Spelen van Athene in 2004 met Margriet Matthijsse in de 470 uitkwam, ging onmiddellijk in op het verzoek van Lobke. Lisa: “Ik verloor in de aanloop naar de Spelen van China de kwalificatie van Marcelien en Lobke en had niet bereikt wat ik wilde bereiken. Toen begon ik pas laat met de voorbereidingen, nu gaan we het anders aanpakken. Lobke is een van de beste 470-zeilsters ter wereld.”

Coach
Jacco Koops, nu nog plaatsvervangend bondscoach, gaat het tweetal trainen zodra er een nieuwe bondscoach is aangesteld. Koops werkte eerder succesvol samen met Marcelien en Lobke. “Lisa en Lobke hebben gisteren voor het eerst met z’n tweeën gezeild. Ze zijn dus net begonnen. De Delta Lloyd Regatta (tijdens Pinksteren –red.) komt dan ook nog te vroeg. Wel zeilen ze dit seizoen de Kieler Woche en het wereldkampioenschap.”
Het duo gaat trainen met Steven Le Fevre en Steven Krol, twee 470-zeilers die doorstromen vanuit de talentenploeg van het Watersportverbond.

Sprookje
Hessel Evertse, topsportcoördinator van het Verbond, stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. Evertse: “Dit is een sprookje. Ze zijn een wonderteam, twee dames met zo veel karakter en doorzettingsvermogen. Als ik uit vijf miljard mensen een perfect 470-duo zou moeten kiezen, zou ik voor Lisa en Lobke gaan.”
Het kersverse tweetal is direct toegevoegd aan de kernploeg.

Last modified: 4 mei 2009
Sluiten