Nieuws

Het leed dat fonteinkruid heet

19:00

Begin deze maand is het maaien van de waterplanten op het IJmeer en Markermeer van start gegaan. “Om het vaargebied aantrekkelijk te houden, is het van belang dat er tijdig en voldoende gemaaid wordt,” zegt Gerdina Krijger, regiomanager Midden-Nederland van HISWA Vereniging.

Door een kleine wijziging in de vergunning wordt er ook onder het eiland Pampus gemaaid. Hierdoor ontstaat er een geul voor diepstekende kajuit- en wedstrijdjachten. Om de jachthavens goed te informeren over de voortgang van de maaiwerkzaamheden stuurt de stichting dagelijks via WhatsApp een update over de vorderingen. Havenmedewerkers kunnen vervolgens de ligplaatshouders informeren over de gemaaide gebieden.

(c) Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

Stichting Maaien Waterplanten IJmeer Markermeer

Eerder dit jaar hebben het Watersportverbond en de HISWA Vereniging samen de nieuwe stichting ‘Maaien Waterplanten IJmeer Markermeer’ opgericht. Samen gaan zij zich hard maken om het maaien van waterplanten op het IJmeer en Markermeer optimaal te organiseren. Een andere werkgroep gaat zich buigen over structurele maatregelen die de groei van waterplanten moet inperken.

Vanuit HISWA blijft Gerdina Krijger zich richten op een verruiming van de vergunning, zodat er in de toekomst meer gemaaid kan worden. Ook hoopt Gerdina dat de gemeente Amsterdam als enig niet-betalende gemeente met geld over de brug komt, want ook zij heeft natuurlijk een groot belang bij een goed bevaarbaar IJmeer en Markermeer.

Klik op de afbeelding om de meldingen op Waterplantmelder.nl te zien.

Waterplantmelder

De problematiek met de waterplanten speelt niet alleen op de Randmeren en het Markermeer een rol. Ook op veel plassen groeit het fonteinkruid zo hard dat watersporters er overlast aan ondervinden. Zo zie je op de website en applicatie van Waterplantmelder dat er ook veel meldingen zijn op de Belterwiede, in de kop van Overijssel. Nabij Hoorn zijn er maar liefst 75 meldingen gemaakt.

Wil je zelf een melding maken? Klik dan hier

Bekijk ook het NOS item van 12 juli over fonteinkruid.

 

Tags: , , , , , , , Last modified: 15 juli 2019
Sluiten