Nieuws

Le Cam levend aan boord van PRB

Goed nieuws uit de Vendée Globe. Le Cam is levend en wel aan boord van de boot van Vincent Riou, die daarbij wel beschadigd raakte.

11:41

Gisteren was een grootschalige reddingsactie in gang gezet om de Franse deelnemer aan de Vendée Globe te redden. De boot van Le Cam, VM Matériaux, was omgeslagen teruggevonden. De sleepboot en helikopter die vanuit Chili onderweg waren, konden echter zo weer omdraaien.

 

Het was Vincent Riou (foto) op PRB die de schipper uiteindelijk aan boord was. Samen met Armel Le Cléac’h was hij van de route afgeweken om assistentie te verlenen. Riou arriveerde als eerste, Le Cléac’h een uurtje later.

 

Riou hoorde Le Cam al snel van binnen de romp roepen, maar het was onmogelijk om echt met elkaar te communiceren. Vandaar dat hij en zijn collega in beurten rond de omgeslagen VM cirkelden. Bij de vierde rondgang zag hij Le Cam in het water liggen.

 

Die was in zijn overlevingspak door een onder water liggend ontsnappingsluik gekomen. Riou probeerde hem een aantal keer een touw toe te gooien en bij de vierde poging lukte dat. Bij één van de pogingen bleef echter wel de bakboord outrigger achter de kiel van de VM steken.

 

De beschadigde tuigage belet het duo er niet van, over stuurboordsboeg, in de richting van Argentinië te zeilen. Of de schade te groot is voor Riou om de Vendée te vervolgen, zal nog duidelijk moeten worden.

 

Met de geredde schipper is in ieder geval alles in orde. Riou: "Met Jean Le Cam gaat het prima, na wat een ongelooflijk moeilijke ervaring moet zijn geweest."

Last modified: 7 januari 2009
Sluiten