Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Kwalificatie voor paralympische zeilers

09:11

De zeilers van de paralympische Delta Lloyd Kernploeg nemen deel aan de IFDS World Championships in Halifax (Canada). Het Paralympisch WK zeilen, dat van 19 t/m 24 augustus gehouden wordt. Dit WK telt als kwalificatie-event voor deelname aan de Paralympische Spelen in Rio 2016. In een deelnemersveld van 77 boten met 176 zeilers uit 24 landen gaan de Nederlanders de strijd aan om een podiumplaats.

Nederlandse deelname

Skud-18. Rolf Schrama en Sandra NapIn de 2.4mR verschijnt Barend Kol voor Nederland aan de startlijn. In 2013 was Kol goed voor een vijfde plek op het WK. Guus Bijlard, titelhouder van het WK in 2013, is niet aanwezig gezien onduidelijkheid over de status van zijn handicap binnen de medische paralympische criteria.

In de voor Nederland nieuwe Paralympische Skud-18 klasse heeft het Watersportverbond, mede dankzij de 1% Fair Share van het Fonds Gehandicaptensport, twee boten aangeschaft. De teams Vera Voorbach / Jan-Rein van Esseveld en Rolf Schrama / Sandra Nap vertegenwoordigen Nederland in deze klasse.

Plek bij de eerste zeven

Coach Ronald van Vianen: “Ons doel is ons land te nomineren in beide klassen, dus een plek bij de top 7 behalen. In de Skud 18-klasse zijn we net begonnen, afgelopen mei verschenen we pas voor het eerst aan de start van een regatta, in dit geval de Delta Lloyd Regatta. Maar we hebben hard getraind, en willen kijken waar we staan. En uiteraard gaan we wel voor die doelstelling.” Het volgende kwalificatie-evenement is het WK 2015 in Melbourne, Australië.

Geen deelname Sonar-boot

De Sonar-mannen Udo Hessels, Mischa Rossen en Marcel van de Veen, gouden medaillewinnaars op de Paralympische Spelen in London 2012, nemen niet deel aan het WK 2014. Het succesvolle zeilteam heeft zeer recentelijk aangekondigd te stoppen met de Paralympische campagne richting Rio 2016. Door blessureleed zag stuurman Hessels zich in het voorjaar genoodzaakt zijn Paralympische carrière te beëindigen. Wat volgde voor Rossen en Van de Veen was een periode van zoeken naar en trainen met nieuwe bemanningsleden, in wisselende onderlinge posities. Met nog slechts 2 jaar te gaan voor de start van de Spelen in Rio 2016 is niet de juiste match gevonden om succesvol verder te gaan. Rossen en Van de Veen hebben daarom besloten zich eveneens terug te trekken uit de Sonar-campagne.

Skud-18 Vera Voorbach en Jan-Rein van EsseveldBondscoach Ian Ainslie: “Udo, Marcel en Mischa kunnen met veel trots terugkijken op een lange en succesvolle zeilcarrière. Het hoogtepunt was tijdens de Paralympische Spelen van London 2012, toen ze de Sonar-klasse totaal domineerden. Een heel speciaal moment voor onze hele Kernploeg. Ze hebben de lat bijzonder hoog gelegd voor de volgende Paralympische Spelen, en we hopen en weten dat ze een inspiratiebron zullen blijven voor toekomstige zeilteams.”

Voor dagelijkse video’s van de races kunt u kijken op: “Disabled Sailing World Championships”
Resultaten zijn te vinden op de website: www.ifdsworlds2014.ca

Last modified: 20 augustus 2014
Sluiten