Nieuws

Kunst, bier en wijn per zeilschip naar Into the Great Wide Open

17:18

DSCN4431Donderdag 27 augustus vertrekken twee traditionele zeilschepen vanuit Amsterdam met een bijzondere vracht richting het festival Into The Great Wide Open op Vlieland. De klipper ‘De Avontuur’ vervoert alle kunstwerken die op het festival worden tentoongesteld, samen met tweeduizend liter speciaalbier. In haar kielzog volgt het skûtsje ‘Deo Volente’ met ruim driehonderd dozen biologische wijn. Het is het derde jaar op rij dat de Stichting Men whoSail, die duurzaam vervoer over water promoot, vracht op duurzame wijze naar het festival transporteert.

Bier en Wijn
De lading bier bestaat uit Waddenblond en Oesterblond; twee speciaalbieren gebrouwd volgens Vlielands’ receptuur. Het bier is gebrouwen door de Buitenbrouwerij in Amstelveen en komt per elektrische bestelbus naar ‘De Avontuur’. Hierdoor kan het bier het officiële FairTransportkeurmerkdragen. Dit keurmerk –bekend van het motorlozevrachtzeilschip ‘Tres Hombres’-  geeft aan dat het bier de weg van producent naar consument volledig CO₂-neutraal heeft afgelegd. De wijn die meegaat aan boord is biologisch en is verpakt in PET-flessen. Het gebruik van PET-flessen levert een aanzienlijke gewichtsbesparing op waardoor de CO₂-uitstoot van het vervoer beperkt blijft, aldus leverancier GrapeDistrict.

De zeilreis
IMG_2688Op woensdag 26 augustus vanaf 13.00 uur worden alle kunstwerken, het bier en de wijn op steiger 15 bij het Centraal Station in Amsterdam geladen in de beide schepen. De klipper en het skûtsje, traditionele zeilschepen uit respectievelijk 1909 en 1910, zeilen de volgende dag richting Enkhuizen, om vrijdag via Kornwerderzand de Waddenzee op te gaan richting Vlieland. Zaterdag zal in de loop van de ochtend de lading worden gelost op de kade van Vlieland. Een week later zijn de kunstwerken als onderdeel van het festival te bezoeken, onder genot van een glas oesterbier of een biologisch wijntje.

MenwhoSail
Stichting MenwhoSail heeft als doelstelling de mogelijkheden van zeilende vrachtvaart onder de aandacht brengen. Naast de signaalfunctie wil Stichting MenwhoSail de daad bij het woord voegen. Dit gebeurt onder andere door voor evenementen en festivals goederen zeilend op de plaats van bestemming te brengen. Zo maakt ze gelijk duidelijk dat het betreffende evenement of festival bewust omgaat met het milieu.

Tags: Last modified: 30 maart 2021
Sluiten