De watersporters menen dat de plannen financieel niet haalbaar zijn en dat sommige onderdelen niet of slechts met veel inspanningen te realiseren zijn. Ook uit milieuoogpunt is er kritiek omdat de plannen strijdig zouden zijn met de aanwijzing als Natura 2000-gebied.
Outdoor-eiland
Het omstreden havenplan omvat een combinatie van watersport en attracties. Piet van Driel, voorzitter van watersportvereniging Neusen, noemt het project ‘een Peter Panverhaal’. Hij is niet de enige criticus. Het plan om een outdoor-eiland in het diepste gedeelte van de Westerschelde te plaatsen vindt Wilfried Capello onmogelijk: "Zelfs bij laag water is het op die locatie nog vijftig meter diep". Capello is zelf watersporter en lid van de LCF-raadsfractie. "In die put kan het complete stadhuis met gemak kopje onder gaan. Daar een eiland aanleggen is gekkenwerk. Dat kost echt miljarden", aldus Capello. Voor de plannen moet de pier bij de westkant weggegraven worden. Van Driel voorziet hierbij grote problemen: "Dan ontstaat er een enorme stroming."
Kermis
Een kermis aan de Scheldeoever maakt ook deel uit van het plan. Van Driel hierover: "Daar gaat geen hond heen. Op de markt waai je nu al uit je jas."
Veranderingen niet nodig
Voor de watersporters zijn alle plannen en veranderingen niet nodig: "We zitten daar goed en hebben de laagste liggelden van Zeeland. We zien de bui al hangen. Als er nieuwe steigers komen, krijgen we misschien een verdriedubbeling van de tarieven. Daar zitten we niet op te wachten." Hun enige wens is een clubhuis met sanitair en een kantoortje voor de havenmeester. De plannen houden hier rekening mee, maar daar zijn ze niet tevreden mee. "Als je nou duur wilt bouwen moet je het zo doen."
Tekst: José de Jong
Foto: Gemeente Terneuzen