Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Krabbersgat ontdaan van Huize Organus

14:45

Huize OrganusHuize Organus, het spraakmakende kunstwerk op de kop van de dijk van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen wordt eind februari verwijderd. Daarmee verdwijnt een bekend herkenningspunt voor menig zeiler die vanaf het IJsselmeer het Krabbersgat in zeilt. Het polyester kunstwerk van Joep van Lieshout, dat elementen van het menselijk spijsverteringsstelsel en de vrouwelijke voortplantingsorganen in zich heeft, wordt opgenomen in de privécollectie van een kunstverzamelaar. De opbrengst van de verkoop is bestemd voor de ontwikkeling van een nieuw hedendaags boegbeeld voor het Zuiderzeemuseum.

Slapen in de baarmoeder

Het kunstwerk werd in 2008 geplaatst ter viering van het 25-jarig bestaan van het buitenmuseum.  “Van meet af aan was duidelijk dat Huize Organus tijdelijk in het museum zou zijn. Het was als het ware een visueel statement dat het Zuiderzeemuseum zich van een cultuurhistorisch museum ontwikkelde tot een hedendaags platform op een inspirerende plek met hoogwaardige kunst, design, mode en fotografie”, aldus Kris Callens, Hoofd Collectie & presentaties van het museum. Ruim vijf jaar deed Huize Organus dienst als boegbeeld van het museum en als gastenverblijf, waar hedendaagse kunstenaars en vormgevers geïnspireerd zijn geraakt door het museum.  Zo kan er geslapen worden in de baarmoeder en is ook de maag toegankelijk.

Tussen vernieuwing en cultuurhistorie

Het museum wil Huize Organus vervangen door een kunstwerk dat een duidelijkere verbinding heeft met de collectie en het verhaal van het Zuiderzeemuseum. “Huize Organus past nog steeds in het beleid van het museum om kwalitatieve hedendaagse interventies te organiseren. Echter, door de verplaatsing ontstaat er ruimte voor nieuwe initiateven die de balans tussen de vernieuwing en de cultuurhistorie dichter bij elkaar breng.” De nieuwe initiatieven voor de kop van de dijk zijn nog volop in ontwikkeling en worden gedurende de volgende jaren zichtbaar. De eerstvolgende hedendaagse interventie is het Geurstation van Atelier Ted Noten in het kader van het themajaar Ruik de Tijd. Het is vanaf 28 maart 2014 te zien in de Marker haven in het buitenmuseum.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Last modified: 26 februari 2014
Sluiten