Actueel, Nieuws, Wedstrijden

Kito de Pavant geëvacueerd in Vendée Globe

10:11

De 55-jarige Franse schipper Kito de Pavant heeft gisteren zijn kiel afgebroken in de Indische Oceaan tijdens zijn race in de Vendée Globe. Rond 01.00 uur is De Pavant van zijn schip Bastide Otio geëvacueerd door onderzoek en bevoorradingsschip Marion Dufresne II. De zeiler is ongedeerd, maar wel enorm vermoeid en teleurgesteld.

Kito de Pavant

De Pavant raakte zo’n 110 mijl ten noorden van de Crozeteilanden een object waardoor zijn kiel afbrak. Water stroomde via de boot in, zodat hij genoodzaakt was om te evacueren. “Het was een geweldige knal. Ik voer tussen de 15 en 20 knopen met 25 tot 30 knopen wind op onstuimige zee. Ik raakte iets, maar ik heb geen idee wat. kito-de-pavant-bastide-otio-beschadigdIk hoorde een knal en ik wist meteen dat het iets hards was, maar toen ik achter de boot keek zag ik niks. Door de botsing brak het achterste gedeelte van de kiel en de romp eromheen. Toen ik ging kijken hing de kiel er nog steeds aan. Nadat ik de J-3 had opgedoekt om de boot af te remmen, was de kiel zo’n 10 centimeter verder gezakt. Dat werd alleen maar erger. En ik kon er niks tegen doen. Ik ben overstag gegaan, richting het noorden. Maar al snel kwam ik erachter dat de boot niet meer vooruit wilde. Ik heb het grootzeil laten zakken en hulp ingeroepen.”

Gered

kito-de-pavant-bastide-otio-maakt-water“Het was geluk bij een ongeluk. Marion Dufresne II was hier in de buurt en dat is ze slechts eens in de vier jaar. De condities waren zwaar en laat in de avond lukte het me niet meer om het water te hozen. De vloerplaten dreven rond in de boot. Het was moeilijk om mijn boot te verlaten en haar in de middle of nowhere achter te laten. Het was de enige optie, er was weinig energie over om de pomp te laten werken en ik kon de batterijen niet opladen omdat de motor onder water stond,” zo laat De Pavant weten na zijn redding.

“Een groot deel van de romp is beschadigd, een deel werd meegetrokken door de achterste bevestigingen van de kiel. De kielbalk is meer dan een meter van de romp af getrokken. kito-de-pavant-bastide-otioHet was misselijkmakend om de boot zo te zien. En het werd te gevaarlijk voor mij om te blijven. Dus nu ben ik op de Marion Dufresne II op weg naar Crozeteilanden, om vanaf daar via de Kerguelen eilanden naar Amsterdam te varen. Ik blijf nu nog zo’n drie weken op het schip.”

Tags: , , Last modified: 7 december 2016
Sluiten