Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Kernploeg doet goede zaken in Rio

11:18

Rio de JaneiroDe zeilers en surfers van de Delta Lloyd Kernploeg doen goede zaken in Rio. Tijdens het Olympisch Testevent laten de Nederlanders hun kwaliteiten op het water goed zien.

Twee overwinningen van Marit Bouwmeester, een derde plaats in het klassement van Laser-zeiler Rutger van Schaardenburg. 49-erFX zeilsters Bekkering en Duetz stijgen naar een 4de plaats in het klassement, ook de vijfde plaats van Nacra-zeilers Mulder en De Koning is een beloftevol vooruitzicht. Postma klimt in de Finn klasse naar een achtste plaats in het tussenklassement. Het evenenemt duurt nog tot en met zaterdag 9 augustus.

Bouwmeester klimt omhoog

Marit Bouwmeester scoorde twee overwinningen op rij en klom naar een vijfde plaats in het klassement. De top vijf in de Laser radial klasse staat nu slechts vijf punten uit elkaar en de strijd om de medailles is bijzonder spannend. Bouwmeester begon de serie niet goed met een diskwalificatie als gevolg van een te vroege start.

De Friese zeilster loopt geen risico, want er is slechts enkel schrapresultaat toegestaan. Toch lukte het Bouwmeester alles op alles te zetten om richting het podium te klimmen en enigszins orde op zaken te stellen.

Van Rijsselberghe bovenaan

De Nederlandse zeilers en surfers van de Delta Lloyd Kernploeg in de RS:X klasse klimmen vandaag in het klassement. Windsurfer Van Rijsselberge gaat weer alleen aan de leiding met een zeer kleine marge. De Texelaar kan de klus morgen 7 augustus afmaken in de afsluitende medalrace met de beste tien van het klassement. Windsurfster Lilian de Geus staat vijfde, slechts drie punten van het podium verwijderd en maakt morgen ook kans op een medaille op het olympische wedstrijdwater.

Van Rijsselberge: “Het was weer geen makkelijke dag. De bovenboei lag twintig meter van de kant. De baan was wat eenzijdig, maar aangezien er zoveel windraaiingen en drukverschillen waren, wel genoeg kansen om in te halen en om plekken te verliezen. Het lag heel dicht bij elkaar. De buffer van drie punten is niet veel. Dus de medalrace wordt heel spannend. Ik ben blij dat we, twee jaar na London, op een heel andere locatie, er weer goed bij zitten. Zoals eerder gezegd, goed voorbereid, goede snelheid. Maar het is nog niet gedaan.”

Rutger SchaardenburgVan Schaardenburg op derde plaats

Rutger van Schaardenburg staat ondertussen derde in het klassement in de sterk bezette Laser-klasse. De Laservloot zeilt op zee voor de kust van Rio, gekenmerkt door grote lange golven en meer wind. Van Schaardenburg kwam bijna in het donker terug aan de wal.

Van Schaardenburg: “Gisteren heb ik wat punten laten liggen. Dat wilde ik vandaag goed maken met twee overwinningen, maar ik moet denk ik tevreden zijn met een zesde en een vierde plaats. Ik heb er hard voor geknokt vandaag. Het was zwaar.”

Bekkering en Duetz in stijgende lijn

Annemiek Bekkering en Annette Duetz wonnen de laatste race van de dag en kwamen bijna in het donker van het water af. Het duo staat daarmee op een vierde plaats in het tussenklassement. Vandaag volgt nog een dag met fleetraces en op 8 augustus sluiten de 49ers af met drie medalraces.

Bekkering: “Het ging goed vandaag. We hadden een strak plan en dat hebben we goed uitgevoerd. We moesten wel lang wachten op die derde race. De wind was even weg. Maar daar hebben we het maximale er uitgehaald. Rio is supergaaf. Wel wennen het is een grote stad, veel lawaai. En op het water, op de vervuiling na, is het prachtig varen.”

Nacra17 Mulder en De Koning zijn terug

Mandy Mulder en Coen de KoningMandy Mulder en Coen de Koning stijgen naar een vijfde plaats in het tussenklassement in de Nacra. Renee Groeneveld en Steven Krol staan op het moment 11de. De catamaranzeilers hebben nog twee reguliere fleet races op het programma staan en sluiten het evenement op vrijdag 8 augustus af. Groeneveld en Krol zullen alles op alles moeten zetten om zich te plaatsen voor de medalrace. Mulder en de Koning blijven in de race voor de strijd om het podium.

Postma nog niet op niveau

Postma klom gisteren naar een achtste plaats in het klassement. Daar had volgens coach Jacco Koops meer ingezeten.

Schema Medalraces

Donderdag 7 augustus: Medalrace RS:X windsurfer dames & heren
Vrijdag 8 augustus: Medalrace 49erFX, Finn & Nacra17
Zaterdag 9 augustus: Medalrace, Laser & Laser radial

 

Foto Rio: Richard Langdon

Video: Aquece Rio

Last modified: 7 augustus 2014
Sluiten