Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Kater na diefstal Jeanneau Sun Fast 37

11:11

“We worden iedere morgen wakker met een kater, zonder een druppel alcohol te hebben gebruikt,’’ vertelt een aangeslagen Alexandra van Ede. Afgelopen weekeinde wilde de Amsterdamse met haar partner Norbert Velthausz gaan zeilen met hun ruim 11 meter lange Jeanneau Sun Fast 37. Maar tot verbazing van het stel bleek het zeiljacht te zijn gestolen uit jachthaven Hemmeland in Monnickendam.

Het leven van Alexandra en Norbert staat sinds afgelopen vrijdag volledig op zijn kop. “Ik wist niet dat zoiets zoveel impact kan hebben,” vertelt de zeilster. “We zijn al dagen van slag. Ons schip, ons tweede huis, is ineens van de aardbodem verdwenen. Voorlopig moeten we het doen met de mooie herinneringen van de vele reizen die we met ‘Schuim en as’, zoals ons schip heet, hebben gemaakt.”

Alexandra en Norbert kwamen afgelopen vrijdag op hun jachthaven aan, toen ze zagen dat hun boot niet in de box lag. “Er moest nog een klusje aan worden gedaan en even dachten wij dat onze vaste onderhoudsman ons schip had meegenomen, maar al snel bleek dat niet het geval.”

Een andere bootbezitter die op dezelfde steiger ligt, wist te vertellen dat zij woensdags een onbekende man aan boord van het verdwenen zeiljacht had gezien. Zij dacht dat het een bekende van Alexandra en Norbert was. Korte tijd later was de witte Jeanneau, die op de romp rode strepen heeft en waarop Makkum op de spiegel staat, plotseling verdwenen. Van de dief is een bescheiden signalement: hij heeft zwart haar en droeg een blauw jack. Daarnaast had hij enkele tassen bij zich. Volgens een andere getuige zou de man kort voor de diefstal hebben gevraagd waar hij boodschappen kon doen.

Na ontdekking van de diefstal hebben de eigenaren direct aangifte gedaan bij de politie. “Op zowel onze haven als die van de buren hangen bij de uitgang bewakingscamera’s. De politie schijnt de beelden opgevraagd te hebben.”

Alexandra zegt niet te snappen waarom de dief uitgerekend haar zeiljacht heeft uitgekozen. “Het is toch door de uitvoering en diepgang een specifiek schip. Waarom heeft de dader niet voor de Dehler gekozen die even verderop aan de steiger ligt? Anderzijds: waarom steel je een boot vanuit een haven in Monnickendam, als je snel wilt verdwijnen?”

Alexandra en haar partner hopen maar een ding: dat hun geliefde zeiljacht weer snel boven water komt. Daarom een oproep: wie heeft ‘Schuim en as’ gezien? Laat het weten! Stuur een mail aan de redactie van Zeilen: info@zeilen.nl of neem telefonisch contact met ons op.

Tekst Eric van Staten

Last modified: 24 oktober 2012
Sluiten