Nieuws

Joyon ‘kan thuis bijna ruiken”

Francis Joyon is gisteren over de evenaar gezeild op zijn weg terug naar huis. Hij had slechts 48 dagen, 2 uur en 18 minuten nodig om de 18.400 mijl af te leggen vanaf zijn startplaats Brest. Dat is een record.

14:30

Joyon had op de evenaar een voorsprong van meer dan 12 dagen op het schema van Ellen MacArthur. Nu, met nog 2.982 mijl te gaan, heeft hij bijna evenveel voorsprong als nog af te leggen afstand. En daarbij betreedt de zeiler nu voor hem bekend terrein: “Ik kan thuis bijna ruiken,” zegt hij op zijn website. De Noord-Atlantische oceaan is bekend terrein voor mij, ik ken het goed doordat ik al 25 keer ben overgestoken. Het gevoel dat het einde in zicht is wordt sterker.”

 

Het enige obstakel tussen Joyon en het wereldrecord solo-omzeiling is de Intertropische convergentie Zone (het gebied waar de noordoost- en zuidoostpassaat elkaar ontmoeten), waar de beroemde Doldrums liggen te wachten. In het voortdurend over de evenaar verschuivende gebied wisselen langdurige kalmtes de hevige stormen af. “Ik weet dat ik niet veel zal slapen de komende tijd. De Zone verplaatst zich naar het noorden en ik heb geen tijd te verliezen als ik hem wil ontwijken.”

 

Joyon is nog in de race om de tweede omzeiling aller tijden op zijn naam te zetten. Die staat op naam van de nog steeds vermiste multimiljonair en avonturier Steve Fossett. Hij deed er in 2005, met de bemande maxi-trimaran Cheyenne, 58 dagen, 9 uur en 32 minuten over. Op de evenaar had Joyon een voorsprong van twee dagen op dat schema. Het absolute record blijft in handen van Bruno Peyron, die in 50 dagen de wereld rond was met de Orange ΙΙ.

Foto: Trimaran Idec

Last modified: 11 januari 2008
Sluiten