Nieuws

Jachthaven in Terherne mogelijk dicht vanwege hennepkwekerij

11:14

De kans is groot dat de eigenaren die hun boot bij jachtwerf Nerushoek in Terherne hebben liggen (tijdelijk) een nieuwe ligplaats moeten zoeken. Onlangs werd bekend dat de haven waarschijnlijk wordt gesloten, omdat er sprake is van een gevaarlijke situatie vanwege een hennepkwekerij. Begin juni deed de politie een inval die op beeld is vastgelegd. In de video is te zien dat het niet om het wettelijk toegestane aantal plantjes (of stekjes) gaat…

Omrop Fryslân schrijf het volgende: “Er is een behoorlijke hennepkwekerij aangetroffen, die onderdeel uitmaakt van een groter gebeuren in de hennepsektor in Fryslân en misschien ook wel daarbuiten,” zegt burgemeester Fred Veenstra. “Dan heeft een burgemeester de bevoegdheid om het te sluiten.”

Begin juni rolde de politie drie grote kwekerijen op is Friesland. De hennepkwekerij in de jachtwerf, waar ook boten verhuurd, wordt gezien als de spil van de kwekerijen.

Bekijk de video van de inval:

Geen eerder voorbeeld

Het gaat volgens burgemeester Veenstra om een unieke maatregel die bij zijn weten nog niet eerder in Nederland uitgevoerd is. Er is bij zijn weten geen eerder voorbeeld van een jachthaven of een ander bedrijf of instituut waar zoveel mensen mee te maken hebben dat gesloten moet worden in het kader van een hennepkwekerij. De situatie wordt als gevaarlijk beschouwd omdat als er brand uitbreekt door bijvoorbeeld stroomproblemen, dat heel grote gevolgen kan hebben.

Bezwaar maken

Booteigenaren moeten voor eind augustus hun schepen uit de haven halen. Anders kunnen ze een half jaar lang niet bij hun boot. Er wordt van alles gedaan om die mensen te bereiken. De gemeente heeft niet de adressen van iedereen en plaatst daarom ook advertenties in kranten.

De eigenaren hebben de mogelijkheid om bezwaar te maken. Dat geldt ook voor de 47-jarige eigenaar van de werf. Het is de bedoeling dat begin september een definitief besluit wordt genomen over wat er gaat gebeuren.

Tags: , , , , Last modified: 2 augustus 2019
Sluiten