Nieuws

Steeds intensere orkanen vragen om zwaardere categorie

Met een ondergrens van maar liefst 167 knopen wind

12:36

Volgens een nieuw onderzoek nemen orkanen door klimaatverandering steeds meer in kracht toe, waardoor er een nieuwe, zwaardere categorie nodig is om deze orkanen goed te classificeren. Dit meldde The Guardian vorige week in een artikel. De schaal van Saffir-Simpson, die nu vijf categorieën kent om de sterkte van orkanen aan te duiden, zou een zesde categorie moeten krijgen, aldus de onderzoekers. De ondergrens voor een categorie 6 orkaan: 167 knopen wind.

Zwaardere orkanen

Door klimaatverandering worden orkanen steeds intenser, blijkt uit het onderzoek. Tropische cyclonen halen hun energie namelijk uit warm zeewater. En nu dat opwarmt, kunnen de orkanen hier meer energie uit putten – en dus in kracht toenemen. Ze worden eigenlijk te krachtig voor het huidige classificeringssysteem, vinden de wetenschappers; alle tropische cyclonen met windsnelheden boven de 135 knoppen vallen nu in de zwaarste categorie. Maar in de mega-orkanen die nu steeds vaker voorkomen, komt de wind boven de 167 knopen uit – een significant verschil.

Daarom pleiten de wetenschappers ervoor om het huidige meetsysteem, de Schaal van Saffir-Simpson, uit te breiden met een nieuwe categorie, voor de zwaarste orkanen: categorie 6. In deze categorie zouden alle orkanen vallen met windsnelheden boven de 86 meter per seconde – of 167 knopen. In het afgelopen decennium kwamen er al vijf orkanen voor die in deze categorie 6 gevallen zouden zijn.

Schaal van Saffir-Simpson

De schaal van Saffir-Simpson wordt sinds de jaren 70 gebruikt om een indicatie te geven van de schade die een orkaan (ook wel (tropische) cycloon, tyfoon of taifoen genoemd, afhankelijk van in welk gebied de storm ontstaat) aan kan richten als hij aan land komt. Zowel de schade door windsnelheid als stormvloed is hierin opgenomen. In de ‘zwakste’ orkanen is de maximale windsnelheid die een minuut aanhoudt harder dan 12 beaufort, of 67 knopen (33 meter per seconde).

intensere orkanen categorie
(c) lecruesois

Een orkaan van categorie 2 is vijf keer zo verwoestend als een orkaan van categorie 1, een categorie 3 orkaan al vijftig keer. Tropische cyclonen in categorie 5 zijn minstens 250 keer zo verwoestend als de ‘zwakste’ orkaan. In een orkaan van de hoogste categorie – nu nog 5 – lopen de windsnelheden op tot boven de 70 meter per seconde, of 135 knopen.

Open einde

Maar steeds meer orkanen komen dus ver boven die grens uit, aldus het recent gepubliceerde onderzoek. “Het open einde van de schaal is grotendeels te danken aan de observatie ten tijde van de introductie van de schaal, dat de gecombineerde effecten van wind, golfslag en regenval in een categorie 5-impact elke constructie volledig met de grond gelijk zouden maken,” schrijven de wetenschappers in hun publicatie. Dit open einde – elke orkaan met windsnelheden boven de 70 meter per seconde valt in categorie 5 – kan echter leiden tot een onderschatting van de risico’s nu de orkanen in kracht toenemen, stellen de onderzoekers.

Omslagfoto: (c) NASA

Last modified: 14 februari 2024
Sluiten