Nieuws

In memoriam René Vleut 1949-2022

Een zeer gewaardeerd mens, zeiler, inspirator, auteur en bovenal Oostzee-ambassadeur

15:17

In de vorige editie van Zeilen waren we nog bij hem aan boord op zijn nieuwe jacht LuckyDuck en schreven we hoopvol dat we hem veel gezonde mijlen toewensten op zijn nieuwe jacht. Dat heeft niet zo mogen zijn. René Vleut is op 11 januari op 72-jarige leeftijd overleden. Na een lange strijd met kanker is hij ‘weggezeild’ achter de horizon, zoals hij zelf op zijn rouwkaart heeft geschreven. René was een zeer gewaardeerd mens, zeiler, inspirator, auteur en bovenal Oostzee-ambassadeur. Hij inspireerde talloze zeilers om de reis naar het noorden te maken en begeleide ze via ‘zijn’ platform ZeilNoord alsof het zijn kinderen waren. René zal door heel veel mensen worden gemist.

Redactie Zeilen – Ben Rutte

Zeil noord!

Ik kende René al meer dan 40 jaar. De eerste ontmoeting was op een werfje in Utrecht: twee kleine scheepjes met jonge kerels aan boord met grote dromen. We lazen Zeilen met verhalen van Ben Hoekendijk, Hans Vandersmissen en natuurlijk Henk Bezemer en Flip Dronkers. Dat wilden we ook! Ik zeilde naar de Kanaaleilanden, Spanje, Portugal en Aruba. René koos voor ‘noord’. We maakten diverse reizen samen waarvan het verhaal ‘Duo-Solo’ in Zeilen terecht kwam. We voeren destijds samen met twee schepen, beurtelings wacht houdend, naar Noorwegen.

René was bepaald geen ‘echte zeezeiler’, hij sprak zelf liever over ‘een rommelaar langs de kust’.

Toen ik uitgever van Hollandia werd en het plan opvatte om een Nederlandstalige serie pilots te maken, wist ik meteen dat René over Scandinavië moest schrijven. René was bepaald geen ‘echte zeezeiler’, hij sprak zelf liever over ‘een rommelaar langs de kust’. Met dat motto maakte hij ook diverse e-boeken over zijn geliefde noordelijke kusten. Hij greep terug op het motto dat we eerder bedachten: “Elk boek en elk tijdschrift moet zijn als twee scheepjes naast elkaar terwijl je elkaar vertelt over je ervaringen.” Het project ZeilNoord is daardoor een groot succes geworden. Ik mis niet alleen een auteur, zeilgenoot, maar vooral een vriend.

Klaas Jan Hoeve

UGLYDUCK onder zeil

Op zijn pantoffels

Twaalf jaar geleden ontmoette ik, als 14-jarig jongetje, René voor het eerst. Ik zeilde met een Leisure 17 in Nederland en droomde van reizen naar Scandinavië en de Oostzee. Uit deze ontmoeting ontstond een vriendschap. René nam mij onder zijn vleugels, coachte en hielp me op weg. Thuis werd hij wel mijn ‘zeilpeetvader’ genoemd. Als zelfbenoemde ‘rommelaar langs kusten’ had hij weinig met lange oversteken. Desondanks hebben zijn reizen hem van de Noorse Westkust tot aan Helsinki gebracht. Als vrijgezelle solozeiler had René zo zijn eigenaardigheden. Zo voer hij altijd op zijn pantoffels. Tijdens een nachtelijke zeiltocht kregen we een front over. Duisternis, veel wind, regen horizontaal over dek, een hels kabaal en de boot te keer. Vanuit de zeekooi zag ik René in de kuip. Druk in de weer, zeilpak aan, helemaal doorweekt, nog steeds op zijn pantoffels. Ik ga de kennis en levensvreugde van René missen. Het was fijn om samen plannen te bespreken, waarbij hij je zowel kon aanmoedigen als afremmen. Met René verliezen we de ambassadeur voor Scandinavië en de Oostzee, een ervaren solozeiler en bovenal een fijn mens. Wat rest zijn mooie herinneringen en prachtige boeken.

Lars Bosma

Op zijn pantoffels

Mister Oostzee

René was voor mij altijd Mister Oostzee. Hij wás zijn vaargebied Scandinavië en de Oostzee, niks meer en niks minder. Dientengevolge repten wij al gauw over zijn Vaarwijzer als de Oostzeebijbel. Ik heb als uitgever van Hollandia weinig auteurs gekend die met zo veel enthousiasme en toewijding met hun boek en onderwerp bezig waren. De allereerste editie van de Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee verscheen in 2005. Afgelopen voorjaar waren we nog vol met René in touw om de zevende druk van zijn Vaarwijzer te maken, in een compleet vernieuwde vormgeving. Hij was er maar wat trots op. De verkoop schoot weer omhoog en ik verheugde me er al op om de jaaraantallen van 2021 aan René te vertellen. Dat zal helaas niet meer gaan. Met René verliezen wij één van onze allerbeste Hollandia-auteurs en dat komt hard aan.

Vanzelfsprekend zullen wij de Vaarwijzer van René in ere houden en hopelijk met een waardige opvolger nog heel lang in ons fonds blijven houden. René’s naam en kennis zullen er voor altijd mee verbonden blijven, als blijvend eerbetoon aan de Mister Oostzee die hij was en voor mij altijd zal blijven. Ik hoop dat nog vele zeilers dat prachtige vaargebied zullen ontdekken met zijn Oostzeebijbel aan boord. René, ik wens je een behouden laatste vaart toe naar het Noorden.

Casper Schaaf – uitgever Hollandia

In het januarinummer van Zeilen verscheen het laatste artikel van René over de aanschaf van zijn nieuwe boot LUCKYDUCK. Lees het verhaal hier.

Tags: , Last modified: 17 januari 2022
Sluiten