Nieuws

Ierse Galway finish Volvo Ocean Race 2011-2012

Het bezoek van de Volvo Ocean Race in 2009 smaakte Ierland naar meer. Een zak met geld van de Ierse overheid laat de komende race finishen in Galway.

11:02

De Ierse overheid heeft vier miljoen euro bijgedragen aan de benoeming van Galway als finishlocatie voor de Volvo Ocean Race 2011-2012. De tussenstop van de VOR in Galway tijdens de vorige editie van de race trok 650.000 bezoekers en zou 55,8 miljoen euro aan inkomsten hebben opgebracht. Reden voor de Ieren om in de komende editie op een luxer paard te wedden.

 

Feest

Havens die door de VOR bezocht willen worden, moeten daarvoor een flinke duit in het zakje doen. In Europa werd dan ook druk geboden voor een halteplaats, zeker toen het eindstation onder de hamer ging. Volgens VOR-directeur Knut Frostad was de interesse “overweldigend”. Hij is trots dat de VOR weer naar Ierland gaat. “We zien er naar uit het einde van de race te vieren in een land waar men weet wat een goed feestje is.”

 

In de vorige editie was Galway ‘slechts’ een tussenstop. Het Iers-Chinese team Green Dragon en het Nederlands-Ierse Delta Lloyd, zorgden in Ierland voor groot enthousiasme bij het publiek. De grote bezoekersaantallen en hoge inkomsten overtroffen dan ook alle verwachtingen. Met Ierland als finishlocatie lijkt het waarschijnlijk dat er wederom een Ierse afvaardiging aan de start verschijnt, hier is echter nog niets over bekend.

 

Route

De laatste haven die de racers aandoen voor eindstation Galway is Lorient, Frankrijk. Het is de eerste keer sinds Volvo sponsor is dat er geen Scandinavische havens op de route staan. De vloot start in Alicante, Spanje en gaat via Kaapstad de Indische Oceaan op. Op de terugweg doen de teams Lissabon aan, alvorens via Frankrijk koers te zetten naar de finish in Ierland. Nog deze maand wordt bekend gemaakt in welke havens de teams nog meer voet aan wal zullen zetten.

 

Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Foto’s: EPA

Last modified: 12 maart 2010
Sluiten