Actueel, Nieuws

Hulpverlening inschakelen via app

09:17

De 112Pleziervaart app is door twee watersporters ontwikkeld om de hulpverlening op het water te verbeteren. Door middel van twee knoppen kunt u hulpdiensten inschakelen in geval van nood op het water. De app geeft met het gebruik van gps meteen uw locatie door aan de hulpdiensten, zodat zij sneller ter plaatse kunnen zijn.

112pleziervaartGemakkelijk te bedienen

Om de app te gebruiken dient u eenmalig uw gegevens in te vullen. Er is ook een mogelijkheid om een foto van uw boot toe te voegen om herkenbaarder te zijn voor hulpdiensten. Daarna biedt de app twee keuzes. Een rode knop voor levensbedreigende situaties en een blauwe knop voor niet levensbedreigende situaties. Wanneer u op de rode knop drukt wordt u direct verbonden met de regionale alarmcentrale. Zij waarschuwen vervolgens de brandweer, de kustwacht of een andere gepaste hulpdienst. Is er sprake van bijvoorbeeld motorpech of een gescheurd zeil dan drukt u op de onderste blauwe knop. In dat geval komt u in contact met de dichtstbijzijnde hulpdienst.

De hulpdienst weet op het moment van alarmering direct waar de watersporter zich bevindt. “Die lokalisering is mogelijk dankzij het gebruik van gps”, vertelt woordvoerder Wiebe Blankenberg. “Zodra u op de rode of blauwe knop drukt, weet de hulpdienst precies waar u zich bevindt. En omdat u bij ingebruikneming van het systeem uw persoonlijke gegevens en een foto van uw boot doorgeeft, weet de hulpverlener ook wie u bent en hoe uw boot eruitziet. Dat scheelt enorm in de responstijd.”

Landelijke dekking

De app werkt overal waar u mobiel internet en mobiel bereik hebt. “Dat heb je tegenwoordig vrijwel overal”, zegt Blankenberg. “Wij hebben het natuurlijk ook zelf getest en zo ongeveer alle kleine en grote wateren van Nederland doorkruist. Zelfs op het IJsselmeer is er bijna overal dekking. Daarnaast werkt zeker 90 procent van de hulpdiensten op de grote wateren mee.”

De app is ontwikkeld voor iOS en Android en is verkrijgbaar voor € 1,89 in de Appstore en Google Play Store. Aan het gebruik zijn verder geen kosten verbonden. Meer informatie kunt u vinden op  www.112pleziervaart.nl

Last modified: 6 maart 2015
Sluiten